Пишаймося, що ми українці

Український академічний фольклорно-етнографічний ансамбль «Калина» запросив на свій гала-концерт, що відбувся у приміщенні Київської опери. Під час концерту талановиті артисти балету, хору та оркестру ансамблю представили захоплюючі номери та прем’єри цього сезону. І вкотре довели, що тут вміють презентувати українське народне мистецтво сучасно і високопрофесійно.

Пишаймося, що ми українці

Гала-концерт «Калини», який вела генеральний директор колективу Анастасія Комлікова, дав можливість отримати незабутні враження та пишатися тим, що ми українці.

Свою творчість артисти присвятили рідному Києву, який творить незважаючи ні на що, мужньо протистоїть усім ворожим нападам.

А сезон, що добігає кінця, ансамбль розпочинав з турне філармоніями України під назвою «Калинова осінь». Потім яскраво і неповторно запалювали всі різдвяні заходи. Пізніше гучно пролунала програма «Стежками Довбуша». Виступали разом з Kalush Orchestra, взяли участь у Національному Євробаченні. І багато-багато чого іншого. Всім цим найкращим поділилися зі своїми любими глядачами. До уваги яких на початку концерту прозвучала відома українська пісня «Під облачком».

Учасники ансамблю пишаються, що мистецьку премію в галузі хореографічного мистецтва у цьому сезоні отримав головний балетмейстер «Калини», заслужений артист України Андрій Демещук. А присутні в залі насолодилися його постановкою «Української польки», яка була удостоєна премії імені Павла Вірського.

Багато цікавого у цьому сезоні зробив оркестр народних інструментів. Заслужений артист України Юрій Гвоздь разом з оркестром цього вечора подарував «Буковинські мелодії» Василя Попадюка.

Чарівна атмосфера Карпатських гір. Це місце для кожного українця таке рідне, таке таємниче сповнене надзвичайною красою. Глядачам запропонували поринути у цей світ краси Карпат і музики Західної України — «Верше мій, Верше», соліст Олександр Катинов.

Продовжуючи славетні традиції в хореографічних номерах, у «Калині» намагаються показати всю палітру національного мистецтва. Саме тому в репертуарі колективу з’явився номер «Петриківський розпис», який не має аналогів. Далі була ця хореографічна постановка у виконанні чарівних артисток балету ансамблю «Калина», постановка Олександра Нестерова.

Напевне для більшості глядачів відомо, що ансамбль «Калина» представлений у багатьох соціальних мережах. І наступний номер концерту набрав більше мільйона переглядів у тік-тоці. Це нова постановка. Яка є дуже енергетичною і дуже потужною — «Аркан».

Під час концерту нагадали, що українську культуру неможливо уявити без бандури. Адже бандура — це наша візитівка у будь-якій країні світу. Оригінальна обробка української народної пісні «Ой піду я межи гори». Солістка — бандуристка ансамблю «Калина» Ольга Розколотько.

Після цього на сцену запросили дует у складі Антона Бойка та Олександра Катинова. В їхньому виконанні прозвучала відома лемківська пісня.

У наш час ми можемо жити і творити лише тому, що нас захищають. Кожен день, кожну хвилину, кожну секунду. Тож лунали слова подяки нашим воїнам, завдяки яким і нині розвивається українська культура. А в «Калині», у свою чергу, створюють нові постановки, які відображають те, що сьогодні переживає кожен українець. Саме цій темі присвячена прем’єра постановки «Шлях», хореографія Сергія Кона, яка говорить про те, що українська душа та українці незламні. Це ніби сучасна дума про те, що ми відчуваємо. Вона кожного веде тим шляхом — прости і складним водночас, до нашої Перемоги.

Познайомили і з душею оркестру, якою є баян. Запросили до соло Володимира Гайдичука і почули в його виконанні твір Сергія Дідка «Буковинка».

Такі запальні артисти у «Калині» грають не тільки на баяні. Далі запросили на сцену скрипальку Оксану Бойко. В її виконанні прозвучала гуцульська фантазія.

Цьогоріч музична громадськість відзначає 75-річчя від дня народження відомого українського композитора Володимира Івасюка. Його музика вже давно стала народною. Її співають усі. «Калина» також долучилася до ювілею майстра і взяла участь у «Водограй фесті» у Чернівцях. Спеціально для цього створили віночок пісень знаного митця — «Попурі з пісень Володимира Івасюка», яке пролунало і під час гала-концерту.

Після цього запропонували поринути у світ загадкового міста Лева і перенестися більш ніж на сто років назад. Адже саме тоді — наприкінці ХІХ-початку ХХ століття зародилася субкультура, з’явився прошарок цікавих хлопців, які інколи себе називали шляхетні волоцюги. Ймення їм було батярі. А далі — невелика хореографічна замальовка, яка створила атмосферу Львова та показали цих шляхетних волоцюг.

Запросили на сцену і скрипалів оркестру народних інструментів ансамблю «Калина» у складі Оксани Бойко, Василя Шутки та Олександри Басараб з твором «Українське намисто».

Глядачі мали змогу переконатися, що артисти ансамблю «Калина» можуть все. Ще одне свідчення цьому — продовження концертної програми з сучасними українськими хітами з українським національним колоритом. Це твори з програми «Сучасні українські хіти». Тут і пісні Євробаченні, і ті мелодії, які зайшли в серце кожного. Адже вони створені з душею і любов’ю.

Звісно ж глядачі мали можливість побачити і широковідомий у світі український танець «Гопак».

Залишається чекати нової подорожі у світ української культури з ансамблем «Калина».