Геннадій Рябцев: «Через нафтове ембарго бензин в Україні може здорожчати до 100 грн за літр»

Від початку війни пальне в Україні — дефіцитний товар, а ціни на нього злетіли майже вдвічі. Причина: Україна імпортувала 70% нафтопродуктів, які споживаються в країні, переважно з Росії, Білорусі та морем. Наразі покращала ситуація з автомобільним паливом. Чиновники навіть заговорили про «закінчення паливної кризи». Чи дійсно це так, що буде з цінами на пальне, та як перестрахуватися від паливної кризи, спитали у експерта з питань енергетики Геннадія Рябцева.

Геннадій Рябцев: «Через нафтове ембарго бензин в Україні може здорожчати до 100 грн за літр»

— Чи готуватися українцям до нової паливної кризи?

— Паливна криза не завершилася. Вона виникла 24 лютого, як наслідок вторгнення рф. Це призвело до змінення всієї структури паливного ринку та неможливості отримати нафтопродукти в той спосіб та за тією ціною, яка була до цього вторгнення. Три чверті бензину та дизельного палива, та ще автогазу, завозилося в Україну з рф та Білорусі. Ще 10% йшло через Чорне море. Це означає, що після вторгнення Україна за раз залишилася без 80% постачання. А ще через місяць без власного виробництва, тому що було зруйновано Кременчуцький НПЗ, а також припинено виробництво на всіх інших підприємствах України, які виробляли нафтопродукти. Це потребувало швидкої реакції трейдерів, на жаль, ми її не побачили. Проте ми побачили руйнування близько 30 нафтобаз, на яких трейдери продовжували зберігати паливо у великих обсягах, думаючи, що російські ракети до них не доберуться. Після цього споживачі чекали, коли держава зможе стимулювати ввезення нафтопродуктів через західний кордон, а трейдери збудують нові логістичні ланцюжки. Ми бачимо, що більшість з них було створено. Паливо з’являється, ціни навіть на деяких заправках та мережах зменшуються. В тім, це не вирішило головної проблеми — 100% залежності від постачань нафтопродуктів через західний кордон України. Будь -які перепони нафтопродуктів в Європі, знову загострять цю проблему. Як наслідок, ми отримаємо зростання цін та нестачу палива.

— Які ціни будуть на пальне в Європі після запровадження нафтового ембарго?

— Це підніме ціни на нафту до 150 доларів за баллер. Це призведе до зростання нафтопродуктів в Європі на 15−20%. В Україні зростання цін буде вищим. Тому що частка податків в структурі роздрібної ціни в Європі є вищою. Тому змінення вартості сировини суттєво впливає на вартість продукції на АЗС. Змінення закупівельної вартості суттєвіше впливатиме на кінцеву ціну нафтопродукції в Україні, ніж на АЗС в ЄС.

— Тобто після того, як ЄС відмовиться від російської нафти, українцям знову треба готуватися до зростання цін на бензин та до дефіциту палива на АЗС?

Так, безумовно. Адже з грудня буде працювати нафтове ембарго. ЄС залежав від постачання нафтової сировини з рф. Тож ми можемо отримати черговий залп економічної війни, який може призвести до зникнення нафтопродуктів на українських АЗС та до зростання цін. Якщо нестача палива буде суттєвою, то зростання цін не матиме максимальних позначок. До цього мала б готуватися держава. В особі тих органів, які формують політику розвитку, паливного ринку, але вона це віддала на поталу учасникам ринку і вважає, що роблять все, щоб ця криза не загострилася після запровадження нафтового ембарго в повному обсязі. Трейдери, як працювали з колес, так і працюють. Вони, як не були зацікавлені у збільшенні обсягів постачання нафтопродуктів на український ринок, так цього і не роблять. Адже існування невеличкого дефіциту чи нестачі стимулює ціни до зростання та формує залежність споживача від постачальників нафтопродуктів.

— Вже взимку українців очікує чергове здорожчення цін на бензин?

Якщо буде ажіотажний попит, то тоді ніяких обмежень зверху не буде. Для багатьох споживачів наявність палива означає наявність бізнесу, А відсутність палива означає фінансовий крах, а також неспроможність виконувати необхідні функції. В такому випадку зростання цін не буде обмежуватися позначками. Ціни за паливо можуть бути 100 грн і вище. Все буде залежати від того, чи будуть сформовані до того часу запобіжники. Наприклад, держава може через систему держрезерву або через держпідприємства закупити паливо та зберігати його не на території України, адже це може призвести до руйнування нафтобаз через чергові ракетні удари. Зберігати паливо треба на західних кордонах. Крім того, держава має запровадити систему резервування палива на майбутнє. Такі схеми використовуються в ЄС відповідно мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів. Також має буди підписання середньострокових та довгострокових угод між споживачами та постачальниками нафтопродуктів. Ми не повинні бути прив’язані до вільних ринків, де торгуються лише надлишки нафтопродуктів після виконання цих довгострокових та середньострокових контрактів. Також можна відкрити можливості для виробництва сумішевого палива. Зараз, через блокування портів, важко експортувати зерно та іншу с/х продукцію. Зерно, рапс та деякі інші культури можна використовувати для виробництва сумішевого палива. В Україні є автомобілі, яким можна використовувати цю суміш. Треба буде зробити роз’яснення, яким транспортним засобам можна буде ним користуватися.

— Яка вартість буде цієї суміші палива? Чи вигідно буде українцям нею користуватися?

Все буде залежати від того, скільки буде виробників такої суміші, по-друге, яку сировину будуть для цього використовувати, та яка буде вартість цієї сировини. Якщо казати про собівартість, то літр такого елементу суміші палива за станом на сьогодні коштував би в межах 15 грн за літр.

— Чи буде дорожчати автогаз?

— Ми залежні від постачань палива та автогазу. Якщо буде нестача бензину та дизпалива, то буде нестача скрапленого автогазу. Все одно він буде коштувати дешевше, ніж бензин та дизпаливо. Собівартість автогазу суттєво нижча, ніж собівартість бензину. З огляду на це переобладнувати автомобілі на цей ресурс не вигідно, але використовувати його, як основне паливо для авто є сенс, дивлячись на виклики, які стоять перед українцями в цьому сезоні.