Олексій Кучеренко: «Нафтогазом була нанесена величезна шкода енергобезпеці України»

Україна готується пройти найважчу у своїй історії зиму у розпал ракетних атак росіян по критичній інфраструктурі та аномально високих цін на газ. При цьому станом на 1 листопада в українських ПХГ зберігається менше п’ятнадцяти мільярдів кубів газу. Чи вистачить їх та що ж відбувається з Нафтогазом, запитали у народного депутата, голови ТСК, ексміністра ЖКГ Олексія Кучеренка.

Олексій Кучеренко
Олексій Кучеренко

Чому Вітренко пішов з посади голови Нафтогазу?

— Призначати нового голову «Нафтогазу» буде уряд. Бо саме уряд є акціонером від імені держави Україна компанії НАК Нафтогаз. При цьому одразу хочу підтвердити, що саме уряд відповідає за всі успіхи та провали Нафтогазу, в якому зараз святкують день визволення від Вітренка та чекають нового керівника. Перед новим керівництвом треба ставити завдання — забезпечення проведення повноцінного професійного аудиту. Це має бути аудит державної аудиторської служби, незовнішні аудитори є маніпуляторами. Вони роблять аудити не ті, що потрібні акціонерам, а ті, що потрібні керівництву. Ми маємо з’ясувати глибину управлінської кризи, в якій опинився Нафтогаз. Він заходив в цю кризу останні 8,5 років. Все почалося після заходу туди Коболєва подільника Вітренка в 2014 році. З цього часу Нафтогаз зайшов у фінансовий штопор. Він відобразиться на зимі, яку ми з небезпекою очікуємо. НАК Нафтогаз додасть негативних моментів для проходження опалювального сезону.

Тобто Україна втратила свою енергетичну безпеку?

— Так би не казав. Але за останні 8,5 років Нафтогазом була нанесена величезна шкода енергобезпеці України. На сьогодні фінансова дірка складає 7 млрд доларів. Також недовибуток газу колосальний і від цього величезні втрати у бюджеті, бо Нафтогаз мав ви видобувати 20 млрд куб газу, а на сьогодні ледь- ледь видобуває 13 млрд кубів газу. Тобто на 7 млрд менше, ніж потрібно. Цього газу нам безумовно не вистачає. Саме цей газ заміщується імпортним дорогим газом. Нині підприємства купують газ по 55- 60 грн за куб. Для населення він коштує по 8 грн за куб, якого ледь вистачає. Для виробників курей та яєць його не вистачає. Тож їм продають газ по 60 грн за куб, а потім ми дивуємося, чому такі ціни на яйця. Це сталося, тому що Нафтогаз займався чим завгодно, зокрема, фінансовими маніпуляціями. Аудит до 2019 року, на жаль, не показав нічого, хоча мають бути відкриті кримінальні справи та судові вироки з відбуванням покарання та поверненням грошей за несправедливі премії.

Станом на 1 листопада в українських ПХГ зберігається менше п’ятнадцяти мільярдів кубів газу. Чи вистачить їх?

— Це залежить від багатьох факторів. У мирний період мало б вистачити. Але через ракетні обстріли доведеться раніше спалювати газ та вугілля. Бо у нас немає ЗАЕС та пошкоджені інші об’єкти. Тобто змінюється сценарій і може так статися, що на кінець опалювального сезону на лютий — березень ймовірний прогноз, що ми вийдемо з дефіцитом газу. Його в першу чергу буде не вистачати для енергетиків. Є надія, що ми зможемо щось докупити по імпорту. Які обсяги поки важко сказати. НАК Нафтогаз не виконав завдання по накопиченню газу, і ми це на собі будемо відчувати. Тому будуть застосовуватися режими обмеження тепла.

Нафтогаз доручив Київоблгазу припинити постачання газу на Трипільську ТЕС, як ви це можете прокоментувати, адже багато споживачів ризикували залишитися без світла?

— Дійсно, Нафтогаз доручив Київоблгазу припинити постачання газу на Трипільську ТЕС. Але завдяки спричиненому резонансу вдалося переконати, що треба негайно скасувати цей злочинний наказ Нафтогазу. Маразм ситуації в тому, що одна державна компанія НАК Нафтогаз не може домовитися з іншою держкомпанією Центренерго про борги. В результаті вони зупиняють Трипільську ТЕС, яка є однією з ключових в умовах дефіциту електроенергії. Коли кияни та мешканці області сиділи по 8−10 годин без світла, колишній керівник Нафтогазу авантюрист та невіглас Вітренко, віддає наказ зупинити постачання газу на енергетику на початку опалювального сезону. Люди мають страждати через неадекватні дії Вітренка. Саме ця неадекватна поведінка голови Нафтогазу спричинила звільнення Вітренка
по прискореній програмі. Так само, як і його божевільне рішення виплатити 2 млрд грн премій своїм працівникам. В умовах повного фінансового колапсу. Це цинічне та зухвале знущання над українцями. Тому новому керівнику доведеться фахово розв’язувати цей клубок проблем.

В умовах війни багато українців втратили роботу, чи будуть боржникам, які не взмозі сплачувати комунальні послуги, відрізати постачання світла та тепла?

— Непроста ситуація. Вважаю, що треба не наробити дурниць. Зараз і так рівень платежів за газ обвалився до 30%. Якщо не буде грошей, то зарплати не будуть отримувати газовики та інші працівники, зокрема, робітники ТЕС. Тому це дуже небезпечна тенденція. Влада себе неправильно повела. Тому люди, які позбавлені роботи, мають стояти на обліку безробітних, а держава повинна їм дати відповідну субсидію по безробіттю. Але ця субсидія має йти на оплату енергоносіїв. Бо якщо ми будемо заохочувати борги, ми залишимося без грошей. Не можна повторювати дурниці, які зробив Вітренко, який влітку закликав громадян не сплачувати комунальні послуги, бо держава все перекриє з бюджету. Але ж у бюджеті немає цих грошей. Крім того, ніхто борги за комуналку не збирається пробачати.

— Яким буде цей опалювальний сезон?

— Є великі воєнні ризики — ракетні обстріли по ТЕЦ, ТЕС та по підстанціях. На жаль, ППО збиває не всі ракети. Одразу буде обмеження електроенергії. Будуть запроваджені аварійні відключення. Енергетики готові швидко це відновлювати. Другий ризик — нестача ресурсу. Тобто газу. Ця проблема буде в лютому- березні. Можливо, на той момент можна буде купити обсяги газу та закачати його у сховище. Третя загроза — удари по теплокомунальним об’єктам. Зокрема, ТЕЦ-6, ТЕЦ-5 та Дарницьку ТЕЦ, Харківську, Дніпровську та Львівську ТЕЦ треба максимально захищати. Щоб вони були спроможні працювати у режимі тепловіддачі. Щоб міста не залишилися без тепла. Армагедону точно не буде, але в окремих регіонах можуть бути проблемні моменти, коли доведеться знаходитися у приміщенні з температурою 14 градусів. Головне — наш психологічний настрій. Бо у ворога один розрахунок — довести нас до дратування та відчаю.

Проте віялові відключення в Києві та Україні поки що продовжаться, але бажано, щоб вони були в режимі справедливих графіків. Тобто, щоб в кожному районі по черзі мешканці сиділи без світла по дві години. А не так, що хтось сидить по 8 годин без світла, а у інших світло не вимикають. Проблеми будуть виникати весь опалювальний сезон.

Читайте також