Сучасний інститут профспілок в Україні є іржавим та деградованим — Сергій Кондрюк

Сучасний інститут профспілок в Україні настільки є іржавим та деградованим, що він має зазнати кардинальних змін.

Про це в ефірі i-ua.tv заявив експерт з питань соціального захисту Сергій Кондрюк.

«Нардеп від Слуги народу Третьякова пропанує обмежити права працівників та профспілок не тільки на час військово стану, а назавжди. Виникає питання, що ставлять за мету так звані реформатори? Вважаю, що це диверсанти, які підривають наші позиції на внутрішньому трудовому фронті. При цьому сучасний інститут профспілок в Україні настільки є іржавим та деградованим, що він має зазнати кардинальних змін. Профспілкова верхівка показала, що вони не здані проектувати майбутнє. Профспілки — школа капітулізму», — сказав Сергій Кондрюк.

За його словами, наразі в країні людина праці двічі позбавлені захисту. З боку держави — бо державна інспекція праці та інші інституції абсолютно не займаються інтересами та правами працівників. Точно таку позицію зайняли профспілки.

«В переважній більшості ми лише маємо пояснення чому в нас таке погане законодавство та рішення виконавчої влади чи роботодавця. Але ми не маємо жодних системних дій з боку профспілок для захисту людини праці. Члени профспілок мають прийти до тями і почати думати, хто має стояти на чолі організацій, щоб їх почули», — підкреслив Сергій Кондрюк.

Експерт нагадав, що в Україні протягом року мають підготувати новий трудовий кодекс.

«Це говорить, що влада дивиться з певним позитивом наперед і бачить, що в трудовій сфері „будьонівське махання шаблею“ не підходить. Треба готувати щось своє. Українців треба повертати в країну. Не тільки тих, хто виїхав примусово, а українців всього світу. Для того, щоб вони сюди приїжджали, треба будувати принципово нові соціально-трудові відносини. Будувати так, щоб люди хотіли народжувати тут дітей, жити в хороших квартирах, а для цього треба запроваджувати сімейні іпотеки. Вони дозволяють багато років під низькі проценти виплачувати цю іпотеку, щоб держава її списувала. Робити абсолютно інше оподаткування, щоб людина праці не була задавлена податками, а навпаки. Щоб науковці та інші фахівці стояли в черзі на отримання дозволу працювати в Україні. Але таким проектуванням ніхто не займається, і це біда», — резюмував експерт.