Вторгнення росії в Україну змінило ставлення світу до ядерної енергії

Через відновлення попиту на ядерну енергію після вторгнення росії в Україну, уранові шахти намагаються відродити проєкти, законсервовані після катастрофи на Фукусімі більше десяти років тому.

Вторгнення росії в Україну змінило ставлення світу до ядерної енергії

За даними Всесвітньої ядерної асоціації, у світі 441 ядерний енергоблок, що потребують приблизно 180 мільйонів фунтів урану щороку. Уранові шахти виробляють близько 130 мільйонів фунтів, і дефіцит, за прогнозами керівників гірничодобувної галузі, збільшиться, навіть якщо непрацюючі потужності великих виробників, таких як Cameco і казахстанський Казатомпром, повернуться в режим роботи.

Прогалину в постачанні раніше заповнювали запасами матеріалів, більша частина яких надходила з росії. Зараз шахтарі витирають пил з техніко-економічних обґрунтувань законсервованих шахт і відновлюють проекти. Зокрема, канадська Cameco, яка раніше законсерувала чотири свої шахти, та австралійська Paladin Energy Ltd, яка планує перезапустити свій урановий рудник Langer Heinrich в Намібії, який простоював більше десяти років тому.

Джон Чампалья, генеральний директор компанії Sprott Asset Management, яка керує Sprott Physical Uranium Trust, сказав, що вторгнення Москви «значно змінило енергетичні ринки». «Зараз тема стосується енергетичної безпеки, енергетичної незалежності та спроби відійти від ланцюгів поставок енергоносіїв російського походження», – сказав він.

Детальну аналітику щодо заявлених перспектив підготувало видання MarketScreener