Реінтеграція окупованих територій: всі зусилля повинні бути зосередженні на обороні держави — експерт

Влада планує вбудувати в країну окуповані ворогом території в систему олігархічного капіталізму. Проте всі зусилля повинні бути зосередженні на обороні держави.

Про це під час прямого етеру на i-ua.tv заявив економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій Юрій Смелянський.

«Влада планує вбудувати в країну окуповані ворогом території, таким чином, щоб зберегти систему відносин, які сьогодні діють в Україні. Тобто систему олігархічного капіталізму. Вона є спадщиною від радянщини, для якої людина — лише якийсь гвинтик в системі бідності. У влади зараз немає іншого бачення. Для неї реінтеграція — погляд, як відбудувати дороги, житло, бо там є відкати. Проте в першу чергу треба змінювати свідомість. Адже без цього, ніхто не може гарантувати неповторення того, що сьогодні відбувається. Тобто війни Росії проти України. Адже Росія наш сусід. Можна говорити про її розпад. Але вона, як була ворогом, так і залишиться. Основні зусилля повинні бути зосередженні на обороні держави. Це і є правильною реінтеграцією», — каже Ю. Смелянський.

За його словами, для того, щоб досягти стратегічної мети — на території Криму та інших областей. не повинно бути окупантів.

«Коли ми говоримо про реінтеграцію, то постає питання, а що таке перемога для України. Зокрема відновлення територіальної цілісності країни, це перемога чи ще ні? Якщо говорити про відновлення територіальної цілісності, то це вже процес зворотного вбудування втрачених в наслідок окупації територій та відновлення цілісності державної системи. В 2021 році влада затвердила текст, який має текст стратегія реінтеграції та деокупації Криму. Після цього Кабміном був розроблений документ, який мав назву План дій. Цей документ мав дві стратегічні мети — деокупація та реінтеграція. Для того, щоб досягти стратегічної мети — на території Криму не повинно бути окупантів. Те ж саме стосується іншіх областей, де зараз знаходяться окупанти. З реінтеграцією складніше. Адже у влади досі немає критеріїв за якими буде зрозуміло, що ціль досягнута», — резюмує Ю. Смелянський.

Рекомендовані публікації