Повертайся живим!

У галереї «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська» відкрився міжнародний арт-проєкт «Повертайся живим», до участі в якому зголосилися понад 100 художників з п’яти країн світу.

Повертайся живим!

— Цей проєкт народився в уяві журналістів і художників майже одночасно, — відзначив співорганізатор виставки, заслужений журналіст України Сергій КОМІССАРОВ. — Відбулася колаборація двох творчих спілок, в результаті якої вийшла грандіозна, потужна виставка. Це міжнародний проєкт, в якому крім України беруть участь митці Литви, Польщі, Франції та Німеччини. Виставка стала нашою спільною роботою з Національною спілкою художників України.

Головна мета цього проєкту, щоб ті хлопці, які зараз воюють за нас на передовій, знали, що є художники, є журналісти, які кажуть через своє мистецтво, через меседжі у ЗМІ — «Повертайся живим». Аби люди, які нас захищають знали, що вони тут потрібні, в ім’я якої краси вони сьогодні ризикують своїм життям.

Виставка дуже багатовекторна і багатопланова. Частина робіт присвячена трагічним подіям, що відбуваються в Маріуполі. На полотнах ми бачимо понівечені села, знищені школи. Але поряд дуже багато світлих, яскравих картин, які мотивують наших хлопців повертатися живими.

— Напевне у мене на все життя залишиться квиток на потяг, яким я мав їхати 24 лютого до Маріуполя у Музей Архипа Куїнджі, — зізнався голова Національної спілки художників України Костянтин ЧЕРНЯВСЬКИЙ. — Наступного дня там мала відкриватися виставка нашого друга, художника Василя Коренчука. На щастя він залишився живим. Але у цьому приміщенні знаходилася його майстерня, весь його творчий доробок, які були знищені. Немає музею, практично знищений Маріуполь. Але Маріуполь буде, буде Україна! Ми все відбудуємо і наша країна розквітне. А сьогоднішній проєкт — це підтвердження того, що наші захисники, наші воїни повернуться живими.

Надзвичайно важливо, що це не просто художня виставка. Це міжнародний проєкт. Велика подяка всім художникам, які попри проблеми з логістикою зголосилися взяти у ньому участь. Тут представлена практично вся Україна. Стіни галереї не змогли вмістити ту велику кількість робіт, яка була запропонована до виставки. У кожну з представлених картин художники вклали частку своєї душі. І дуже символічно, що ця виставка відкривається саме в день народження нашого рідного Києва.

Ще два місяці тому багато наших «доброзичливців» у соціальних мережах писали, що у такий непростий час творчі спілки взагалі не потрібні. Але цим проєктом ми доводимо, що Національна спілка художників України жива. Такі виставкові проєкти відбуваються не лише в Києві, а й інших містах України, де це можливо. Зокрема в Ужгороді, Івано-Франківську, Львові, Луцьку. Спілка показує українське мистецтво всьому світу.

Наша спільне досягнення, що саме під час війни НСХУ стала повноправним членом Європейської асоціації спілок художників. Велика кількість наших митців, які нині працюють за кордоном, тепер отримають захист і допомогу. Нас визнає весь творчий світ. Водночас, Росія та Білорусія були виключені з цієї асоціації. Разом з Міністерством культури та інформаційної політики України ми проводимо роботу, девіз якої: «Ні присутності Росії та Білорусії на європейських та світових форумах».

— Для мене велика радість бути сьогодні на цьому особливо заході, — підкреслив Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас САРАПІНАС. — Він свідчить про верховенство мистецтва і краси над варварством і деструкцією. Художники борються з ворогом своєю мовою, яка теж є зброєю. Дуже важливо, що митці з різних країн об’єдналися, аби допомогти українським захисникам. Пишаюся, що литовські майстри пензля теж стали частиною цього прекрасного проєкту. Пишаюся тим, що можу представляти Литву в Україні, яка є для нашої країни не лише важливим партнером, але й найкращим другом. Ми будемо завжди підтримувати Україну у вашій і нашій боротьбі проти російської агресії.

— Сьогодні ми робимо все, аби війна з Росією, яка вже триває більше восьми років, нарешті закінчилася, — наголосила депутатка Київської міської ради Алла ШЛАПАК. — Від рашистської агресії нині гинуть кращі чоловіки і жінки України. Сьогодні відбувається величезна несправедливість, велика війна добра проти зла.

Картина — це щілина, через яку кожен може заглянути в душу художника. А ця виставка — це щілина, через яку ми можемо побачити, що сьогодні відбувається у душі українського народу.

Складно тримати в руках пензлика, коли летять бомби і ти читаєш у новинах, про те, що гинуть люди. Дякую художникам, які показують на полотнах те, що бачать і відчувають. Мистецтво — це теж фронт, який стає щодня сильнішим.

Моя війна розпочалася у підвалах «Ахмадита», звідки я вивозила онкохворих дітей до Європи. Європейці дуже тепло нас зустрічали і продовжують допомагати сьогодні. Водночас низько вклоняюся тим, хто залишився в Україні, або вже повернувся. Всі разом намагаємося допомагати нашим хлопцям на фронті.

Віримо в майбутнє, творимо прекрасне. Зберігаємо і відновлюємо красу нашої країни.

Учасник бойових дій Юрій ЗЕКУН наголосив на важливості того, що картин українських художників показують і в госпіталях. Вони допомагають пораненим воїнам зарядитися енергією для перемоги над російською навалою.

— Маємо робити все, аби культура у нашій країні була на найвищому рівні, — закликав офіційний представник благодійного фонду Володимира Продивуса Олексій КИРИЛЕНКО (м. Вінниця). — Мистецтво теж наближає нашу перемогу. Вже 1 червня — на Міжнародний день захисту дітей Вінниця перейме естафету Києва. На нашій виставці представимо роботи як відомих митців, так і дитячі малюнки. Покажемо їх у військовому шпиталі, а потім повеземо до Львова.

— Мистецтво — це теж ліки, — переконана художниця з Вінниці Злата ШИШМАН. — Воно підбадьорює, надихає на подвиги. Своєю творчістю ми намагаємося допомогти нашій країні. Сподіваюся, що частина нашої душі торкнеться кожного, хто побачить ці роботи.

Представник грузинської діаспори в Україні Заза БУКУРАДЗЕ привітав учасників виставки від імені воїнів-грузинів, які пліч-опліч з українцями захищають територіальну цілісність нашої країни, виборюють право України бути вільною і процвітаючою державою. Згадав, про те, що йому вже довелося воювати з російськими агресорами у далеких 1992−93 роках. На жаль сьогодні історія повторюється, але Україна обов’язково переможе.

— Ця виставка достойна нашої України, — підкреслив академік Дмитро СТЕПОВИК. — Нарешті ми відродили військову тематику. Вона не схожа на ту, що було після Другої світової війни. В роботах українських митців панують естетизм і краса.

Виставка сприймається як чудова ода Україні — сильній та могутній. Тут красиві обличчя українських воїнів, щирі дитячі лиця. Також бачимо зв'язок з історією. На багатьох картинах намальовані козаки, які у минули століття боронили Україну від ворогів. Ми і сьогодні відчуваємо непереможній дух наших предків, які надихають на боротьбу з ворогом.

— Наш проєкт починався з робіт дітей, які повернулися з евакуації, — пригадала мистецтвознавець, співорганізатор виставки Наталія БОНДАРЕНКО. - Їхні малюнки ми показували у шпиталях. Згодом до цього проєкту долучилися й професійні художники. На виставці світлі обличчя. Тут ви не побачите суму. І це головне.

Ще один співорганізатор виставки — Ганна ЯРОВА цього дня святкувала день народження. У подарунок вона отримала одну з нових робіт заслуженого художника України Анатолія МАРЧУКА з рук митця. Також відбулася невелика концертна програма. Лавреат Шевченківської премії, Герой України Анатолій ПАЛАМАРЕНКО вперше виконав вірш львівського поета Богдана СТЕЛЬМАХА «Не вір москалеві як псу», а лавреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів Олеся СІНЧУК — власні поезії та авторську композицію на сопілці.

Як запевнив співорганізатор виставки Сергій КОМІССАРОВ, будуть виготовлені якісні принти всіх представлених на виставці картин, які почнуть подорож Україною. А відкриття нової виставки проєкту «Повертайся живим» заплановане на 24 серпня.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».