Вірменська АЕС побудує нові сховища РАВ та блок для зберігання ВЯП

Директор станції Мовсес Варданян повідомив, що на ній готуються звести нові сховища твердих відходів слабкого та середнього ступенів активності, а також четвертий блок для зберігання відпрацьованого ядерного палива. До кінця поточного року мають вибрати підрядників (зі спеціалізованих компаній) та укласти договір про будівництво.

Вірменська АЕС побудує нові сховища РАВ та блок для зберігання ВЯП

Потрібно скласти технічну характеристику проєкту й утилізації відходів, уточнив Варданян. Наразі є кілька технологій їх знешкодження, зокрема оскловуванням та бітумуванням, пояснив він. За першою технологією відходи змішують зі скляною шихтою (компонентами для варіння скла), наслідок чого радіоактивні речовини стають пов’язаними у склі, яке перешкоджає поширенню випромінювання. За другою – відходи змішуються з бітумом (важкий нафтопродукт), який теж не дає поширюватися випромінюванню.

Подібні технології у Вірменії раніше не застосовувалися, але час вчитися, вважає директор станції. За ними будуватиметься сховище виключно для радіоактивних відходів. До твердих РАВ належать забруднені інструменти й матеріали, що використовуються для роботи на станції.

Паралельно цьому на АЕС збираються побудувати новий, вже четвертий, блок для зберігання відпрацьованого ядерного палива. За часів СРСР воно вивозилося за межі Вірменії, а після його стали зберігати «пристанційно». Для цього поблизу Вірменської АЕС за технологією французької корпорації Framatome в різні роки було збудовано три черги сховища, і ось тепер мають звести четверту. За вже затвердженою програмою це передбачають зробити до 2025 року.

Для довідки: Вірменська АЕС – єдина атомна електростанція країни. Перший енергоблок з реактором ВВЕР-440/270 був введений в експлуатацію 1976 року, другий, аналогічний, – у 1980-му. Встановлена потужність енергоблоків – 407,5МВт (ел), проєктний термін експлуатації мав становити 30 років.

Після руйнівного Спітакського землетрусу обидва блоки по черзі зупинили – в лютому та березні 1989-го. Після розпаду СРСР, коли Вірменія переживала жорстку енергетичну кризу і через постійні вибухи газопроводу, що живить країну, та суворі зими ситуація наближалася до катастрофічної, було прийнято рішення відновити роботу АЕС. І задля подолання кризи, і щоб отримати енергетичну незалежність від імпортованих видів палива.

У листопаді 1995-го енергоблок №2 після понад шести років зупину знову підключили до енергомережі, і тепер він забезпечує близько 40% електроенергії країни. Повторний запуск енергоблока №1, який перебуває в режимі тривалого зупину не планується.