В Україні сотні тисяч споживачів можуть залишитися без опалення взимку — експерт

В Україні буде найскладніший опалювальний сезон. Адже сотні тисяч споживачів, можуть залишитися без опалення цією зимою.

В Україні сотні тисяч споживачів можуть залишитися без опалення взимку — експерт

Про це під час ефіру заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«Опалювальний сезон 2022/2023 буде настільки складним та непередбачуваним, що в будь- яку мить ситуація може змінитися. Треба дивитися на декілька складових. В першу чергу, це технічний стан котелень, ТЕЦ та мереж. По даним Мінрегіону, більше 800 об’єктивів теплокомуненерго було пошкоджено та виведено з ладу. Більшість з них відремонтувати неможливо. Наприклад, Кременчуцька ТЕЦ, Охтирська ТЕЦ, пошкоджена Чернігівська ТЕЦ, а це сотні тисяч споживачів, які можуть залишитися без опалення цією зимою», -каже О. Попенко.

Також за словами експерта, ще одна важлива проблема для проходження опалювального сезону — наявність газу та вугілля.

" По заяві «Нафтогазу» газу в нас не вистачає. Зокрема, близько 2 млрд. Нам його буде потрібно імпортувати. Ще близько 5 млрд ми повинні викупити у українських газовидобувних компаній. Для цього нам потрібно 8 млрд доларів. Ще одне питання — стан житлового фонду. Чи буде у нас можливість подати тепло в житлові будинки. Тільки в столиці більше 200 будинків потребують капремонту. Вже не кажу за Київщину, де пошкоджено сотні будинків", — резюмує О. Попенко.