Путін має намір зрівняти українські міста, як він зробив це в Чечні — Джонсон

Президент Росії Володимир Путін має намір зрівняти українські міста, як він зробив це в Чечні.

Путін має намір зрівняти українські міста, як він зробив це в Чечні — Джонсон

Борис Джонсон попередив про «катастрофічні» наслідки для Росії, якщо Володимир Путін використає хімічну зброю в Україні, хоча не сказав, що це включатиме військову ескалацію.

Виступаючи після двох позачергових зустрічей НАТО і G7, прем’єр-міністр також визнав, що союзники були обмежені в доставці танків і літаків Україні, незважаючи на пряме прохання президента України Володимира Зеленського.

Джонсон попередив, що Велика Британія навряд чи буде поставляти літаки та танки Україні на тлі закликів Зеленського щодо нового важкого озброєння.

У промові на саміті за допомогою відеозв’язку Зеленський не повторив свій заклик щодо забороненої для польотів зони, але сказав, що Україні потрібні літаки та танки НАТО, щоб допомогти своїм містам в облозі.

«У вас щонайменше 20 000 танків! Україна просила відсоток, 1% всіх ваших танків віддати або продати нам. Але чіткої відповіді поки немає», — сказав він. «Найгірше під час війни — це відсутність чітких відповідей на прохання про допомогу».

Джонсон сказав, що Великобританія «дивиться, що ми можемо зробити, щоб допомогти» з танками, але припустив, що це неможливо. «З логістики, момент виглядає дуже складним як для броні, так і для реактивних літаків. Ми дуже усвідомлюємо те, про що він просить.

«На даний момент ми розглядаємо обладнання, яке, на нашу думку, є більш цінним… Їм потрібен захист від цього абсолютно нещадного натиску артилерії».

Прем'єр-міністр сказав, що на зустрічі з G7 його японський колега зворушливо говорив про використання ядерної та хімічної зброї. «Існує глибокий жах використання цієї зброї масового знищення», — сказав він.

Джонсон сказав в інтерв'ю, покидаючи саміт, що він побоюється, що Путін має намір зрівняти українські міста, як він зробив це в Чечні. «Путін не сприймає мирні переговори всерйоз», — сказав він BBC Newsnight.

«Я думаю, що це трагічна помилка, але це те, що він робить на даний момент».

Джонсон не буде зобов’язуватися щодо майбутнього членства України в НАТО.

«Я думаю, що дуже мало людей думають, що вступ НАТО в конфлікт з Росією зупинить війну — це призведе до ескалації війни», — сказав один із західних чиновників.