Експерт розповів, чому Ахметов насправді передає свій медіабізнес державі

Ринат Ахметов віддаючи медіабізнес державі, кинув виклик владі.

Експерт розповів, чому Ахметов насправді передає свій медіабізнес державі

Про це під час ефіру на i-ua.tv розповів голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

«Приводом для такого неординарного вчинку є закон про деолірхізацію. Тобто реєстр олігархів. Він відноситься до осіб, які володіють великою кількістю капіталів, причетні до політичної системи та медійної сфери. Відповідно вилучення однієї з цієї сфер означає, що людина не буде затверджена олігархом. Прес- служба Ахметова стверджує, що закон про деолірхізацію є приводом. Але є питання чи дійсно це так. Ахметов передає частину активів державі. Відмова від ліцензій означає, що від активів залишаються найбільш неліквідні частини медійного бізнесу. Тому що приміщення, обладнання без ліцензій коштує дуже мало. Без ліцензій це неліквідна частина активів», — каже експерт.

За його словами, відбулася самоліквідація та самовбивство бізнесу Ахметова в медійній сфері.

«Чи міг він вчинити інакше? Так. Можна було перепродати ліцензії на чорному чи сірому ринку. Другий варіант переписати на журналістів чи дружніх політиків. Таким чином пішов екс- президент Порошенко, який переписав 5 канал та прямий. Вони не належать формально Порошенку, але ми розуміємо, що редакційна політика каналу не змінилася. Ренат Ахметов вирішив вчинити інакше — відмовитися. Це є певною мірою виклик владі», — каже О. Доній.

Він зазначив, що в умовах війни з’явився єдиний телемарофон. Немає потужної діяльності окремих каналів, тому їх вплив на політичну систему нівелювався.

" Крім того, війна з росією може тривати роками, тому єдиний телемарофон може затягнутися. Вплив на політику мінімізувався. Також відбулася монополізація ресурсу наявною владою. Тому виникає питання чи є сенс залишатися в цій сфері, щорічно на це витрачати від 50 до 100 млн доларів", — резюмує О. Доній.