Зеленський відсторонив Баканова і Венедіктову

Президент Володимир Зеленський відсторонив Івана Баканова від виконання обов’язків голови Служби безпеки України і Ірину Венедіктову від посади генерального прокурора.

Зеленський відсторонив Баканова і Венедіктову

Так, Зеленський відсторонив Венедіктову відповідно до закону «Про правовий режим воєнного стану». Обов'язки генерального прокурора покладено на її заступника Олексій Симоненка.

Інший указом президент усунув Баканова від виконання обов'язків голови СБУ на підставі ст. 47 Дисциплінарного статуту ЗСУ.

В статті 47 йдеться: «Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків».

Президент зазначив, що в 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

«Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь», — додав Зеленський.

Рекомендовані публікації