Експерт розповів, як врятувати гривню від девальвації

Головною причиною девальвації та інфляції є дефіцит державного бюджету, який через війну становить майже 50%. Тому треба урізати на час війни зарплати прокурорам, суддям та іншим чиновникам.

Експерт розповів, як врятувати гривню від девальвації

Про це під час ефіру заявив екс-заступник голови НБУ, економіст Олександр Савченко.

«Головною причиною девальвації та інфляції є дефіцит державного бюджету, який через війну становить майже 50%. Це феноменально. Припинити інфляцію буде можливо лише, якщо ми швидко закінчимо війну. Зараз наша економіка катастрофічно падає. За час повномасштабного вторгнення вона впала на 45%. Очевидно, що ми маємо величезну діру в бюджеті, яку маємо заповнювати. Тут виникає питання, чим крім друку грошей можна заповнити дефіцит бюджету. Тут є дві складові. Наш Мінфін може запозичувати грощі на міжнародних та українських ринках, що стає все важче робити. Також ми готуємося до м’якої реструктуризації нашого боргу — просимо на два роки відтягнути тіло кредиту та проценти. Якщо ми підемо на реструктуризацію, то канал запозичення припиниться. Залишиться тільки міжнародна допомога. Це міжнародні фінансові організації, ЄС, США та інші країни, які взяли на себе місію фінансувати дефіцит нашого бюджету. На жаль, цих грошей повністю не вистачає, щоб перекрити цей дефіцит. Тому озвучується такий механізм, як емісія, коли НБУ викуповує облігації Мінфіну, ВДП та тим самим фінансує дефіцит, шляхом друку грошей», — каже О. Савченко.

За його словами, для того, щоб врятувати гривню від девальвації треба просити наших міжнародних партнерів, щоб їх надходження були стабільними та ритмічними.

«Нам щомісяця потрібно 4−5 мільярдів доларів. Коли йде мова про реструктуризацію, я би радив робити пролонгацію виплат тілу кредитів та обмеження процентних ставок. Треба зробити такі процентні ставки, щоб інвестори були задоволені. Наприклад, на долар 2%, на євро 1%, а на гривню 10%. Бо ми позичаємо і в гривнях. Так ми запевнимо інвесторів, що це тимчасові труднощі, а через два роки все буде гаразд. Тоді Мінфін зможе запозичувати на відкритих ринках. Також під час війни треба зменшувати зарплати для держустанов. Це стосується всіх чиновників. Тобто всіх, хто отримує грощі з держбюджету. Виключення — ЗСУ. Це допоможе скоротити дефіцит бюджету», — резюмує О. Савченко.