Спрацювала тероборона сформована «партизанськими» методами, — експерт про роботу ТРО

Утворення територіальних громад, які формувалися відповідно до закону, не було логічним з самого початку.

Експерт PhD з соціології Андрій Кочуков
Експерт PhD з соціології Андрій Кочуков

Про це під час ефіру розповів експерт PhD з соціології Андрій Кочуков.

«У нас територіальна оборона почала формуватися до війни. Ходили люди на вишколи, і це все формувалося навколо цієї умовної територіальної громади. Але коли насправді дійшло до діла, то ця формальна громада ніяк не спрацювала. Була створена якась територіальна оборона на рівні громади, вони там щось навіть робили, але, як на мене, то здебільшого спрацювала саме тероборона яка була сформована цими „партизанськими“ методами поза державними структурами», — каже експерт.

Кочуков вважає, що такі структури були утворені неправильно і несправедливо, а війна якраз це відкрила.

«Справа в тому, що люди асоціюються себе не просто з якоюсь територією та населеним пунктом, у якому вони живуть, вони асоціюють себе здебільшого з людьми, які їх оточують. Тому, коли утворювалася територіальна оборона, то вона не утворювалася навкруги оцієї влади, а навколо спільнот. Там було дві ініціативи: утворення ТРО чи підрозділів, які мають приналежність і підпорядковуються ЗСУ, та ДФТГ, тобто утворення місцевої ТРО», — говорить Кочуков.

Також він зазначив, що важливо ділити ці два поняття, бо ДФТГ — добровільне об’єднання людей, які виконують функцію збереження громадського порядку підчас військових дій. А ТРО — воює, є мілітарним об’єднанням, яке знаходиться у зоні бойових дій та виконує функцію легкої піхоти.