Європа змушена долати енергетичну кризу, спровоковану росією, яка використовує енергетику як зброю

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ Жозеп Боррель зауважує, що європейські країни повинні підготуватися до можливого відключення газу з рф шляхом економії, диверсифікації поставок та солідарності між державами.

Європа змушена долати енергетичну кризу, спровоковану росією, яка використовує енергетику як зброю

Після російської анексії Криму, на думку Жозепа Борреля, ЄС мав би розвивати «справжній енергетичний союз», побудований на диверсифікації російських поставок та інвестування в енергоефективність і відновлювані джерела енергії. «Цього разу ставки ще вищі: ми не можемо дозволити собі повторити ту саму помилку», — відзначив він.

Наразі, за словами Борреля, існує реальна невизначеність щодо того, чи буде ЄС мати достатньо газу взимку і чи буде він доступним. Однак, певні досягнення вже можна побачити. «Нам уже вдалося впоратися із загальним скороченням частки імпорту російського газу з 40% на початку року до приблизно 20% сьогодні», — відмітив він.

Та найбільш важливими для проходження зимового періоду є енергозбереження та енергоефективність. Тож саме вони й мають отримати найвищий пріоритет.