НБУ збільшив податки на обмін валюти: у Мінфіні розкрили деталі

Нацбанк збільшив податки на обмін валюти, а також запровадив 10%-й податок на купівлю валюти під імпорт. У Мінфіні це рішення вважають доволі спірним.

Нацбанк збільшив податки на обмін валюти
Нацбанк збільшив податки на обмін валюти

Введенням податку Нацбанк хоче знизити попит на імпортні товари (які автоматично зростуть у ціні) та частково закрити дірку у бюджеті надходженнями від нового податку.

Таким чином, в Україні буде три курси валют: офіційний НБУ (який зараз 36,6 грн/долар), ринковий курс для готівкової валюти та курс для купівлі імпорту (розрахований за формулою: курс імп. = курс офіц. х 1,10) .

Ринковий курс для готівкової валюти після введення податку на імпорт стане вищим, оскільки дрібний та середній бізнес, що займається імпортом із сусідніх країн, почне переходити на розрахунки за готівку. Це призведе до зростання попиту на готівку та євро, і ціна їх зросте.

Міністр фінансів Сергій Марченко виступає проти такого рішення.

«Коли ми вважаємо, що хтось якимось дивом нам фінансуватиме бюджет, а ми податки зможемо мінімізувати, то це не так, цього не буде. Тому що це просто популізм, і ці рішення призведуть просто до погіршення ситуації, от і все», — заявив міністр.

Нагадаємо, пропозиція ввести податок на імпорт надійшла від Національного банку і була підтримана Офісом президента. У свою чергу Мінекономіки та Мінфін не підтримують цієї ідеї.

Водночас, за словами голови Нацбанку, запровадження додаткових 10% на валютні операції з імпорту можуть приносити 15−18 млрд. грн на місяць.