Експерт розповів про загрозу голоду на тимчасово окупованих територіях

На окупованих територіях зберігалося десь 1,5 млн зерна, з яких 530 тонн росіяни вкрали. Об’єм зберігання знищених під час обстрілів елеваторів становив приблизно 600−700 тисяч тонн, але на той момент вони не були повністю заповнені

Загроза голоду на тимчасово окупованих територіях - експерт
Загроза голоду на тимчасово окупованих територіях - експерт

Про загрозу голоду на тимчасово окупованих територіях вже заговорили в Мінагрополітики України. За словами заступник голови Всеукраїнської агарної ради Дениса Марчука, нині все залежить від масштабу викрадення та ситуації на фронті.

«На цих територіях триває збирання врожаю, тож там має бути достатньо зерна для споживання. Але, якщо окупанти вивезуть все — звісно буде голод.» — наголошує експерт.

Утім, поки про голод на окупованих територіях України говорити зарано, адже армія росії хоч і викрадає більшість українських запасів, утім завозить на окуповані території свої продукти.

«Запаси, які там були вони дійсно викрадалися, вивозилися. Росія забрала багато собі, утім вони нині забезпечують ту саму Херсонщину своєю продукцією. Ну і варто відмітити, що наші аграрії все рівно засіялися. Так, це зовсім інша цифра в порівнянні з минулим роком, утім на сьогодні там немає загрози голоду, але за кілька місяців все може змінитися» , — наголошує Денис Марчук.

Що робити аби не допустити голод про, який вже заявили в Мінагрополітики України?

«Фермерам на тимчасово окупованих територіях обов’язково потрібно повідомляти державним органам про крадіжку. Зараз фахівці різних відомств розробляють процедуру покарання окупантів за викрадення української агропродукції. Також найближчим часом має бути підписаний законопроект про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України, тобто законопроєктом № 7646 пропонується визначити перелік видів діяльності та заходів, які можливо здійснювати на тимчасово окупованих територіях, якщо при цьому не вчиняється пособництво державі-агресору. Ми маємо підтримувати наших аграріїв, наших людей і на тимчасово окупованих територіях» — каже заступник голови Всеукраїнської агарної ради.

Для підтримки українського аграрного сектору варто також прибрати податки з аграріїв і дозволити українським фермерам нині не платити кредити, за якими в минулих роках купувалася техніка. За словами експерта, нині ці кредити мають бути заморожені.