Держбюджет недоотримав понад 176 млрд гривень через війну

Через повномасштабну військову агресію рф недонадходження окремих доходів державного бюджету в січні-червні 2022 року становили щонайменше 176 млрд гривень. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляє Слово і Діло.

Держбюджет недоотримав понад 176 млрд гривень через війну
Держбюджет недоотримав понад 176 млрд гривень через війну

Голова Рахункової палати зауважив, що за підсумками I півріччя план доходів загального фонду держбюджету невиконаний на 28 млрд грн, або 4,7%. За цих обставин збільшився і податковий борг суб’єктів господарювання (без урахування митних платежів) на 23 млрд грн, або 28%.

Крім цього, через зміни до податкового і митного законодавства, внесені впродовж першого півріччя з метою відновлення та стимулювання господарської діяльності в умовах війни, до держбюджету не надійшло 72 млрд гривень. Втрати доходів вдалося частково компенсувати завдяки надходженню міжнародної фінансової допомоги та стримуванню відшкодування ПДВ, повідомив Пацкан.

Він зазначив, що зараз для влади пріоритетними сферами залишаються оборонна та соціальна. У січні-червні третину видатків держбюджету направили на оборону, а п'яту частину — на соціальний захист.

Щодо видатків держбюджету: вони проведені на 264 млрд грн, або 21% менше за план. Майже дві третини невиконання плану складали витрати на оплату праці з урахуванням грошового забезпечення військовослужбовців, соціальні виплати та закупівлі, ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

За словами Пацкана, державні запозичення у першому півріччі перевищили план і становили майже половину всіх надходжень загального фонду держбюджету.

Рекомендовані публікації