Росія закриває основний газопровід Nord Stream на технічне обслуговування: ЄС готується до дефіциту газу

Таким чином рф змусить Європу знову здогадуватися про те, чи відновиться постачання, оскільки температура падає, попит на паливо зростає, повідомляє The Wall Street Journal.

Росія має намір закрити основний газопровід Nord Stream на технічне обслуговування
Росія має намір закрити основний газопровід Nord Stream на технічне обслуговування

Незалежно від результату, європейські посадовці зауважують, що на ЄС чекають роки високих цін на енергоносії та можливого дефіциту, оскільки спроби замінити російський імпорт стикаються з обмеженими постачаннями в інших країнах і правилами, які перешкоджають використанню вуглеводнів.

Через зниження споживання цього року Європа на шляху до забезпечення достатньої кількості газу. Однак уряди намагаються забезпечити постачання на наступний рік і далі, попри те, що залучають провідних виробників із США, Канади та Катару.

Нагадаємо, надзвичайний план Євросоюзу щодо скорочення споживання природного газу набув чинності у вівторок, 9 серпня. Він передбачає, що всі країни ЄС добровільно скоротять споживання газу на 15% з початку серпня до березня наступного року, проти середнього споживання за минулі п’ять років у цей період.

Однак навіть якщо Nord Stream знову відкриється в суботу, як обіцяв російський газовий гігант «Газпром», мало хто з західних політиків і економістів вважає, що Європа отримає достатньо російського газу наступного року через очікування, що економічна війна з москвою посилиться.

Російський «Газпром» скоротить постачання газу Engie SA через суперечку щодо контрактів, повідомила французька транснаціональна енергетична компанія у вівторок, не надавши додаткових подробиць. Надходження до Engie російського газу, які зазвичай становлять близько 17% річних постачань, впали до менш ніж 4%.

Водночас континент покладається на зріджений природний газ із віддалених країн, щоб компенсувати дефіцит. Проте багато експертів вважають, що цього буде недостатньо, зазначаючи, що це прирече Європу на роки високих цін на енергоносії, які вдарять по бюджетах споживачів, витіснять енергомісткі компанії з бізнесу та виснажуватимуть державну скарбницю, оскільки уряди намагатимуться пом’якшити удар по суспільству.

Як зазначив прем’єр-міністр Бельгії, одного з найбільших європейських імпортерів СПГ, Александр де Кроо, Європа повинна підготуватися до 5−10 років труднощів.

Далеким виробникам газу, таким як Катар чи США, потрібно щонайменше два роки, щоб збільшити видобуток, аби задовольнити висхідний європейський попит.

Хоча Європа, схоже, не залишиться без газу найближчим часом, економісти та багато політиків побоюються, що нинішні ціни на енергоносії перевірять політичну стабільність та економічну стійкість регіону.

Рекомендовані публікації