Зеленський привітав школярів і студентів із початком нового навчального року

Знання стало нашою зброєю, адже «знати» й «захищати» завжди йдуть поруч, сказав Президент.

Зеленський привітав школярів і студентів із початком нового навчального року
Зеленський привітав школярів і студентів із початком нового навчального року

Президент зауважив, що цьогорічне 1 вересня суттєво відрізняється від 30 попередніх, але об’єднує в собі десятки років, століть, битв, які були, і тих, що тривають, втрачених перемог і здобутих, а також «тієї перемоги, яка обов’язково буде».

Він зазначив, що сьогодні — 190-й День знань, які резюмують понад тисячоліття української історії, культури, життя, попри будь-які загрози.

«Попри ворожі прагнення, які завжди програвали й програють нашому бажанню жити. Вашому бажанню. Бажанню кохати й дружити, розвивати й розвиватися, берегти отримане від батьків і пізнавати нове. Тобто навчатись і міцніти. Ось про що цей навчальний рік — такий особливий», — пояснив Володимир Зеленський.

Він зауважив, що рік починається для всіх по різному: хтось перебуває в інших регіонах України, за кордоном, навчається онлайн або у своєму навчальному закладі, але не почувається спокійно. За словами президента, важливо, що починається навчальний рік і триває навчання, а знання про Україну не переривається.

«Бо це знання дає нам міцність. Це знання стало нашою зброєю. „Знати“ і „захищати“ завжди йдуть поруч. Знати понад тисячолітню історію нашої державності й захищати, коли хтось каже, ніби України не існувало. Знати нашу географію — нашу прекрасну землю, наше чудове море — і захищати не просто територію, а неймовірні місця, у яких у різні часи творилася наша ідентичність. Знати нашу культуру, чути українське слово, бо в нашій культурі, у нашій літературі, у нашій поезії — відповідь. Відповідь Шевченка й Франка, Лесі Українки та Стуса, Симоненка й Гончара, Ліни Костенко і багатьох інших… Відповідь — чому ми переможемо», — наголосив він.

Володимир Зеленський процитував слова Олеся Гончара: «Білу ніч, як кришталь, дзвінку крик ракети прорвав. Небо все у кривавім вінку, у терновім вінку заграв».

Президент зазначив, що 24 лютого всі українці об’єдналися та стали на захист найріднішого, що в нас є. Зокрема, показали себе діти.

«Ми воїни. Не ледарі. Не лежні. І наше діло праведне й святе. Бо хто за що, а ми за незалежність. Отож нам так і важко через те», — зацитував Володимир Зеленський Ліну Костенко.

Президент сказав, що українські діти, які підтримували країну, дуже швидко подорослішали. Вони не злякались, а допомагали в бомосховищах, пораненим батькам, військовим, збирали гроші на армію. Володимир Зеленський наголосив, що українськими дітьми можна тільки пишатися. Президент процитував вірші Василя Стуса «Терпи, терпи — терпець тебе шліфує» та «Народ мій є! Народ мій завжди буде!»

«Цього літа ні в кого не було літа. Час минув, ніби із зими — в зиму. Замість дитячих майданчиків доводилося бути в підвалах. Замість гри у футбол на вулиці доводилося залишатись із дорослими й чути забагато трагічних новин. Але ви були сміливими. І ви зробили свій вибір — вибір на користь України. Всієї України — від Ужгорода до Ялти, від Чорноморська до Харкова. На користь усього нашого народу», — зауважив Володимир Зеленський.

Він додав, попри те, що в українських дітей украли частину дитинства та юності, вони залишаються вільними.

«Ми всі знаємо, що перемога буде. Ви всі це знаєте, що перемога буде. У вас вкрали частину дитинства, частину юності… Але ви вільні. Завжди будете. Тож будьте гідними своєї волі і нашої України», — сказав президент.

Володимир Зеленський зачитав рядки з віршів «Каменярі» Івана Франка й «І Архімед, і Галілей».

«Сьогодні ви йдете до школи, повертаєтесь до навчання, продовжуєте здобувати освіту. Сьогодні ви йдете до можливості побачити, почути, пізнати Україну. Знання про неї, слова про неї, мрії про неї — які всі були про вас. Про ваше життя. Вільне, чисте, сміливе й розумне. Я не можу не привітати сьогодні наш народ із тим, що в України є такі діти. Є такі ви», — наголосив він.