Китай взяв у заручники $ 100 млрд резервів росїї — The Moscow Times

Російська влада вклала 17% власних золотовалютних резервів у юань, але тепер змушена визнати, що вивести кошти з китайських активів просто так неможливо.

Китай взяв у заручники $100 млрд резервів росїї – The Moscow Times
Китай взяв у заручники $100 млрд резервів росїї – The Moscow Times

Про це інформує газета The Moscow Times.

«Продаж юанів, в які на 1 січня було вкладено понад $ 100 млрд із ЗВР (золотовалютного резерву — ред.), потребує окремої угоди з Китаєм. Про це йдеться в презентації Центрального банку РФ, підготовленої для наради з урядовцями про подальшу долю резервів і плани наповнити їх „дружніми“ валютами», — повідомляє видання.

Згідно з документом, який цитує видання, влада РФ обговорює можливість додаткового придбання юанів та інших «м'яких» валют на $ 70 млрд. При цьому ЦБ РФ визнає, що після введення санкцій та заборони на операції з доларами та євро знайти активи для ЗВР непросто.

Вибір обмежується нечисленними «дружніми» країнами.

«Але турецька ліра не може вийти зі „штопору“ хронічної девальвації та за 10 років втратила 90% вартості. А дірхам ОАЕ, згідно з презентацією, схильний до „політичних ризиків“: в Емірати зачастили американські чиновники, які вимагають не перетворювати Дубай на хаб для обходу санкцій», — зазначає The Moscow Times.

Залишається хіба що юань, але з ним є проблема: «вкласти гроші в китайські активи можна відносно легко, а вивести назад — ні».

«Для цього потрібен дозвіл китайської влади, а „його буде дуже складно отримати в кризу“, вважають у ЦБ», — підкреслює The Moscow Times.