У Байдена більше не бояться, що військова допомога Україні спровокує рф

Адміністрація Байдена озброює Україну зброєю, яка може завдати серйозної шкоди російським військам, і, на відміну від початку війни, офіційні особи США не стурбовані реакцією москви.

У Байдена більше не бояться, що військова допомога Україні спровокує рф

За останні кілька місяців Вашингтон детально описав транші нових безпілотників, потужніших ракет і смертоносних ракетних систем як частину мільярдів доларів, обіцяних колишній радянській країні. Чітка підтримка далека від перших днів війни, коли уряд США, здавалося, вагався перераховувати, що саме надсилалося в Україну, щоб не навіяти чи викликати гнів Москви.

Але це змінилося завдяки боротьбі Кремлю, який не зміг виконати свої погрози.

«З часом адміністрація визнала, що вони можуть надати українцям більшу, потужнішу, більш важку зброю, а росіяни не відреагували», — сказав The Hill колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

«Росіяни начебто блефували і пихали, але їх не спровокували. І було занепокоєння [з цього приводу] в адміністрації на початку — певною мірою воно все ще є, — але страх спровокувати росіян зменшився», — додав Тейлор, який зараз працює в Інституті миру США.

Коли Росія вперше напала на Україну 24 лютого, президент Володимир Путін чітко дав зрозуміти, що будь-яка західна країна, яка постачатиме Україні певну зброю, включаючи літаки та системи протиракетної оборони, може розглядатися як втручалася в конфлікт.

Хоча Сполучені Штати швидко прийшли на допомогу Україні — за останні шість місяців перекинули в країну зброї на суму понад 10 мільярдів доларів — Вашингтон, здавалося, діяв обережно в перші дні війни, іноді відмовляючись розповісти про конкретні системи та артилерію, які надсилаються. зміцнити Київ.

«Оперативна безпека має значення для українців прямо зараз», — сказав журналістам у березні тодішній прес-секретар Пентагону Джон Кірбі. «Вони воюють за свою країну, і Пентагон не збирається публічно розкривати інструменти, за допомогою яких вони це роблять».

Зокрема, адміністрація чинила опір закликам Києва постачати країні винищувачі — відкинувши план на початку березня, який передбачав передачу літаків МіГ-29 з Польщі в Україну — через побоювання, що це призведе до ескалації напруженості з Росією.

Обережність також поширилася на публічну риторику. Повідомляється, що президент Байден сказав міністру оборони Ллойду Остіну та держсекретарю Ентоні Блінкену в квітні пом’якшити це після того, як глава Пентагону сказав, що США хочуть ослаблену Росію, яка не зможе здійснити ще одну атаку — коментарі, до яких Блінкен тоді публічно приєднався.

«Спочатку ми були трохи обережнішими… не знаючи, чи знайде Путін і атакуватиме лінії постачання та конвої, не будучи впевненими, чи піде він на ескалацію, а також не впевнені, чи зможе Україна використати те, що ми маємо, чи довго протистояти Росія», — сказав Майкл О'Хенлон, військовий аналітик із вашингтонського мозкового центру Brookings Institution.

Крім того, американські військові намагалися уникнути перемішування з росією, відклавши випробування міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III у березні та знову в квітні, щоб уникнути «неправильного тлумачення».

Також у березні офіційні особи Міністерства оборони протягом двох тижнів тримали в таємниці успішне випробування гіперзвукової ракети.

Перерва на серпень, коли офіційні особи з питань оборони заявили, що Сполучені Штати вперше надішлють Україні дрони спостереження ScanEagle, важкоброньовані протимінні машини MaxxPro та керовані протитанкові ракетні комплекси TOW, а також різні нові боєприпаси та боєприпаси.

Це сталося після того, як адміністрація також виявила, що відправила в Україну високошвидкісні протирадіаційні ракети AGM-88.

А з червня Сполучені Штати постійно нарощують до країни ракетно-артилерійські системи високої мобільності, які американські військовослужбовці навчали використовувати українські війська групами.

Забігаючи наперед, численні звіти вказують на те, що США планують незабаром надіслати високоточні артилерійські боєприпаси Екскалібур — зброю, яка може долати до 70 кілометрів і допоможе українцям націлитися на вкопані російські позиції та командні пункти.

За словами Натана Сейлза, колишнього чиновника Державного департаменту, який нещодавно виконував обов’язки заступника міністра з питань цивільної безпеки, демократії та безпеки, Київ частково пояснив те, що Київ кинув виклик міжнародним очікуванням і не швидко впав, коли Росія вперше атакувала. права людини.

«Я думаю, що повідомлення адміністрації про підтримку, яку вона надає, змінюється, оскільки змінюється природа війни», — сказав Сейлз, який зараз працює в Soufan Group, консалтинговій компанії з питань розвідки та безпеки.

На початку вторгнення у Вашингтоні прогнозували, що Київ впаде за лічені дні, після чого почнеться тривала партизанська кампанія та повстання.

Такий конфлікт потребує невеликої, легкої, портативної зброї, яка може знищити гелікоптери та танки, озброєння, таке як Sting