Держсекретар США Ентоні Блінкен прокоментував свій візит до Києва

Держсекретар США Ентоні Блінкен покинув Київ після свого неоголошеного візиту в четвер, де він заявив, що поточний контрнаступ «виявився ефективним».

Глава американського дипломата також зазначив, що «важко уявити», що так звані фільтраційні операції росії, які примусово депортували сотні тисяч українців, були б можливими без вказівки президента росії володимира путіна.

Під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським Блінкен назвав успіх контрнаступу «неймовірною хоробрістю, стійкістю українців» і сказав, що США «дуже раді, що змогли підтримати ваші зусилля».

«По суті, я думаю, що причина цього успіху в тому, що це ваша батьківщина, а не росія. І це дуже просто», — сказав американський дипломат, сидячи навпроти Зеленського.
У розмові з пресою перед тим, як відправитися з міста поїздом, Блінкен сказав, що отримав «вичерпну інформацію про контрнаступ.

«Знову ж таки, це дуже рано, але ми бачимо чіткий і реальний прогрес на місцях, зокрема в районі навколо Херсона, а також деякі цікаві події на Донбасі, на сході, але знову ж таки, ранні дні», — сказав він.

Блінкен сказав, що провів близько двох годин із Зеленським і його командою, і назвав цей день «дуже продуктивним і багато в чому значущим».

Окрім зустрічей із Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, він відвідав посольство США, оглянув дитячу лікарню та побував в Ірпіні, де на власні очі побачив спустошення, спричинене російською окупацією передмістя Києва.

Глава американського дипломата сказав пресі, що «був свідком жахливих атак на будинки, на будівлі, які явно належать цивільним особам, де обстріли, ракети, кулі, все це є. І в кращому випадку без розбору. У гіршому — навмисно. І я мав змогу поспілкуватися з людьми, які роблять чудову роботу зі збирання доказів військових злочинів і звірств, а також з тими, хто відповідальний за місто, хто працює над його відновленням», — сказав він.

Українські сили відновили контроль над Ірпенем наприкінці березня, але місто залишилося в руїнах. Згідно з пресою, що супроводжувала Блінкена, пошкодження все ще були помітні, коли головний дипломат США відвідував частину міста в супроводі заступника мера Дмитра Негреші.

Блінкену повідомили, що 95% жителів міста свого часу було евакуйовано, але переважна більшість — близько 78% - повернулася, і воно приймає внутрішньо переміщених людей з Херсона.


Джерело: CNN