Експерт розповів, скільки будуть тривати віялові відключення в Україні

Після ракетних ударів по ТЕЦ 10 та 11 жовтня, віялові відключення в Україні будут тривати близько тижня.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Про це під час ефіру на i-ua.tv розповів у експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Ми побачили ракетні удари росії по об’єктам, які входять в групу маневрених потужностей. Тобто це ТЕЦ, які споживають вугілля так газ, та можуть або різко нарощувати, або знижувати маневрену потужність. Вони виробляють додаткові потужності енергії у вечірній та ранковий пік. Коли люди збираються на роботу або вже приходять з роботи додому. Тому їхня роль доволі значна. Вони виробляють 25% електроенергії в країні в цілому. Діяльність об’єктів, які були вражені — ТЕЦ в Києві, Львові та в Ладижині, можна швидко відновити. Їх можна включити в роботу, але потім поточний ремонт все одно буде здійснюватися, щоб відновити їх повноцінну діяльність. До того моменту, ще кілька днів або тиждень будуть віялові відключення. Тобто примусове відключення електроенергії. Нічого дивного в цьому немає. Це закономірний та об’єктивний вихід із ситуації. Тому українці мають з розумінням до цього поставитися на тлі важкої ситуації в країні», — каже експерт.

За його словами, відмова від електроенергії дає мінімальну економію електроенергії. Тому віялові відключення в Україні — необхідність.

«Коли ми бачимо заклики економити електроенергію, то треба ставитися до цього з розумінням та заощаджувати електроенергію. Тобто виробляти в собі культуру економного використання. Найбільш стимулюючий момент — ціна. Тобто чим вище ціна на енергоресурс, тим більше люди економлять. Однак ті кроки людей по відмові від електроенергії дають мінімальну економію електроенергії. Тому в цій ситуації найкращий варіант — відключення споживачів», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації