Ізраїлю доведеться відреагувати на небезпечні зв’язки росії та Ірану — The Jerusalem Post

Ізраїль все більше стурбований «небезпечною близькістю» між росією та Іраном щодо постачання безпілотників, виготовлених в Ісламській Республіці, для нападу на Україну, і, як наслідок, проводить щоденні оцінки для перегляду своєї позиції щодо конфлікту, заявив прем’єр-міністр Яір Лапід.

Прем’єр-міністр Яір Лапід
Прем’єр-міністр Яір Лапід

Про це повідомляє The Jerusalem Post.

«Частина роботи, яку ми виконуємо, пов’язана з дуже небезпечною близькістю, яка створюється між росією та Іраном», — сказав він в інтерв’ю The Post у неділю. «Це не те, що ми збираємося ігнорувати або нічого не робити… тому те, що нам потрібно робити, це щодня переоцінювати та реагувати».

Лапід сказав, що Ізраїль проводить тісні консультації з американцями щодо ситуації, що розвивається. Минулого четверга він телефонував з міністром закордонних справ України Дмитром Кубелою, і це питання виникло. Іран поставив росії десятки безпілотних літальних апаратів, у тому числі самогубних, які використовувалися для нападу на українські цивільні центри.

Відповідаючи на запитання, що заважає Ізраїлю надати Україні системи ПРО, Лапід відповів, що збалансовує дві причини.

«По-перше, ми на боці України», — сказав він. «Ми їх підтримуємо. Ми щойно проголосували в Генеральній асамблеї ООН, сказавши світові, що ми ніколи не приймемо анексію чотирьох регіонів України росією. Ми досі єдина країна в світі, яка побудувала в Україні польовий госпіталь».

Інше міркування «полягає в забезпеченні постійного захисту інтересів національної безпеки Ізраїлю», сказав він.

Попри те, що Лапід не уточнив, політика Ізраїлю не надавати Україні зброю частково пояснюється механізмом усунення конфлікту між Єрусалимом і москвою, який дозволяє Ізраїлю завдавати ударів по іранських цілях у Сирії без зіткнень з дислокованими там російськими силами.