Вони хочуть не відповідати за злочини та правопорушення, — Іван Пєтухов про розширення повноважень СБУ

У програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком обговорили плановані нововведення в законодавстві щодо діяльності спецслужб і виявлених колаборантів.

Іван Пєтухов у програмі "Чистка влади"
Іван Пєтухов у програмі "Чистка влади"

Традиційно гостями випуску стали суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін і віцепрезидент УСПП, голова комісії з питань науки та IT Іван Пєтухов.

На розгляд Ради винесено законопроєкт щодо розширення повноважень СБУ: право на проникнення в помешкання без санкцій суду, право на зняття даних з носіїв інформації без рішення суду, право займатися негласним спостереженням.

Іван Пєтухов розказав, що уже наприкінці 90-х на обговорення виносилися закони про право встановлення прослуховування. Аналогічні норми обговорювалися при Кучмі, Порошенку та залишилися при Зеленському.

«Я вам щиро кажу, воно береться від москалів, з російської федерації. Саме там ці норми, і наші просто заздрять. Вони хочуть такі ж норми. Вони хочуть зробити таку владу для того, щоб коїти правопорушення, злочини, і ніхто за це не відповідав», — прокоментував віцепрезидент УСПП планування розширення повноважень спецслужб в Україні.

Віктор Шишкін сказав, що СБУ, МВС та інші почали займатися рейдерською діяльністю ще з кінця 90-х: «З кучмізму вони почали займатися фактично відкрито рейдерською діяльністю: наїзди на компанії, захоплення компаній, допомога „своїм“ з бізнесу. Це знищення конкурентів. Тобто вони борються не з ворогом, вони борються за свій гаманець».

Іван Пєтухов підкреслив, що за таких умов для звичайної людини неможливо щось донести, а в правовій державі громадянин може довести свою правоту.

«За таких умов будь-хто може бути зроблений завтра ворогом суспільства й українського народу. Тому що немає демократичних механізмів і це дійсно останній рубікон демократичного суспільства. Тоді за що ми воюємо?», — зауважив гість програми.