Афганські ветерани спецназу отримують пропозиції про роботу на війні в Україні

Члени елітного Корпусу командосів Національної армії Афганістану, яких покинули Сполучені Штати та західні союзники, коли країна була захоплена Талібаном минулого року, кажуть, що їм пропонують приєднатися до російських військових для боротьби в Україні.

Афганські ветерани спецназу отримують пропозиції про роботу на війні в Україні

Про це пише видання Foreign Policy.

Численні афганські військові та джерела безпеки кажуть, що навчена США легка піхота, яка воювала разом зі спеціальними силами США та іншими союзниками протягом майже 20 років, могла б змінити ситуацію, яка потрібна росії на українському полі бою.

Від 20 000 до 30 000 афганських командос-добровольців були покинуті, коли Сполучені Штати передали Афганістан Талібану в серпні 2021 року. Після розпаду республіки було евакуйовано лише кілька сотень старших офіцерів. Тисячі солдатів втекли до сусідніх регіонів, коли таліби вистежували та вбивали прихильників поваленого уряду. Багато спецназівців, які залишилися в Афганістані, переховуються, щоб уникнути захоплення та страти.

Сполучені Штати витратили близько 90 мільярдів доларів на створення Афганських національних сил оборони та безпеки. Незважаючи на те, що сили в цілому були некомпетентними та передали країну талібам за лічені тижні, коммандос завжди користувалися високою повагою, оскільки їх навчали ВМС США та Британська спеціальна повітряна служба.

Головним успіхом коммандос стала битва під Давлат-Абадом, де афганський загін боровся з талібами, чекаючи на підкріплення та поповнення запасів, які так і не надійшли в червні 2021 року.

Майор, який очолював підрозділ, Сохраб Азімі, який пройшов підготовку в США, став національним героєм, коли з’ясувалося, що він відпочив лише три дні після 50 днів боротьби, перш ніж відправитися до своєї останньої битви.

Зараз вони безробітні та безнадійні, багато спецназівців все ще чекають на переселення в Сполучені Штати чи Британію, що робить їх легкою мішенню для вербувальників, які розуміють менталітет «групи братів» висококваліфікованих бойовиків. Це потенційно робить їх легкими для підбору російським вербувальникам, кажуть джерела в афганських службах безпеки.

Колишній високопоставлений співробітник служби безпеки Афганістану, який побажав залишитися анонімним, сказав, що їхня інтеграція в російську армію «змінить ситуацію» на українському полі бою, оскільки російський президент володимир путін намагається залучити їх для своєї невдалої війни, а також вагнерівців, пише видання.

Колишній чиновник, який також був офіцером афганського спецназу, сказав, що вважає, що «Вагнер» стоїть за вербуванням росією спецназу Афганістану. «Я кажу вам — Wagner Group. Вони збирають людей звідусіль. Єдиною організацією, яка набирає іноземних військ [для росії], є група Вагнера, а не їх армія. Це не припущення; це відомий факт», — сказав він. «Краще б їх використали західні союзники, щоб воювати разом з українцями. Вони не хочуть воювати за росіян; росіяни вороги. Але що ще вони збираються робити?», — додав чиновник.

Деякі колишні спецназівці повідомляють, що до них зверталися через WhatsApp і Signal із пропозиціями приєднатися до того, що деякі експерти називають російським «іноземним легіоном», щоб воювати в Україні. Новини про спроби вербування викликали занепокоєння серед колишніх військових і служб безпеки Афганістану, члени яких заявили, що до 10 000 колишніх спецназівців можуть піддатися пропозиціям росії. Як стверджує інше військове джерело: «У них немає ні країни, ні роботи, ні майбутнього. Їм нема чого втрачати».

«Це не важко, — додав він, — Вони чекають роботи за 3−4 долари на день у Пакистані чи Ірані або 10 доларів на день у Туреччині, і якщо „Вагнер“ чи будь-які інші спецслужби прийдуть до хлопця і запропонують 1000 доларів, щоб знову стати бойовиком, вони не відмовляться. І якщо ви знайдете одного хлопця, щоб завербувати, він може залучити половину свого старого підрозділу, тому що вони як брати — і незабаром у вас буде цілий взвод».

Відтоді як світова увага переключилася на Україну після лютневого вторгнення росії, афганські спецназівці залишилися безпідставними. Замість того, щоб допомогти їм втекти від ескадронів смерті талібів, Сполучені Штати та їхні союзники здебільшого пішли в самоволку.

Їхня вразливість до вербування країнами, ворожими до Сполучених Штатів, була відмічена у звіті конгресмена Майкла МакКола про торішню евакуацію. Говорячи про активи розвідки Сполучених Штатів, до яких входять афганські коммандос, він сказав, що вони «потенційно можуть становити загрозу безпеці США, якщо їх примусять або залучать до співпраці з ворогом, включаючи міжнародні терористичні групи або державні актори, такі як Китай, росія та Іран».

35-річний колишній капітан спецназу, який переховується в Афганістані, сказав, що допоміг кільком колишнім колегам зв’язатися з вербувальним бюро в Тегерані. За його словами, з Афганістану до Ірану, а потім до росії новобранців відправляли. Що було далі, незрозуміло: «Коли вони приймають пропозицію росії, телефони десантників вимикаються. Вони діють дуже таємно», — сказав колишній капітан.

Інший коммандос, який воював разом із британським спецназом, сказав, що втік до Ірану, щоб уникнути ескадронів смерті Талібану, і тепер хвилюється, що його заарештує іранська поліція. Обидва командос сказали, що хотіли переселитися до Британії, але не знають, як зв’язатися з владою, щоб попросити захисту.

Повідомлення про вербування, які побачило Foreign Policy, використовують те саме формулювання, що свідчить про централізовану операцію. «Хто хоче поїхати в росію з кращим лікуванням і хорошими ресурсами, надішліть, будь ласка, своє ім’я, по-батькові та військове звання», — йдеться в повідомленні. Одержувачів просять допомогти вербувати інших членів їхніх підрозділів. Афганське телебачення повідомило, що пропозиції щодо вербування включають російське громадянство.