Трудова мобілізація: Шмигаль має за мінімальну зарплату рити окопи

Голова уряду Денис Шмигаль має за мінімальну зарплату рити окопи. Адже уряд пропонує залучати безробітних викладачів, вихователів до копання окопів чи розбирання завалів.

Ростилав Кравець
Ростилав Кравець

Про це під час ефіру заявим адвокат Ростилав Кравець.

«Йде мова про цільову мобілізацію. Нічого нового уряд не вигадав. Проте Кабмін не вирішив питання оплати особам, які будуть залучені до так званої цільової мобілізації. Тобто виплату по безробіттю будуть тільки отримувати українці, які погодяться на роботи по відбудові країни та відновлення інфраструктури. Уряд вирішив хайпанути на темі знищення інфраструктури. Однак уряд не має повноважень позбавляти безробітних виплат, які передбачені законом. Постанова Кабміну це не закон. Також уряд має розробити механізм компенсацій особам, які будуть залучені до цих робіт. Уряд в черговий раз хоче зняти з себе відповідальність отримавши податки в бюджет. Це дуже грубе порушення», — каже Р. Кравець.

За його словами, якщо уряд все ж таки запровадить примусову трудову мобілізації, то її не виконання не буде нести за собою відповідальності тих чи інших осіб, які відмовляться виконувати незаконні постанови уряду.

Крім того, адвокат зазначає, що ніхто не має права відправляти безробітних рити окопи на фронті.

«Ніхто не має права примусово відправляти у трудові табори. Це незаконно. Тому, якщо ж уряд вирішить припинити виплати по безробіттю, інші соціальні виплати, чи підтримку громадян, що встановлено законом, то ми побачено сотні рішень судів, які зобов’яжуть це робити. Уряду треба вигнати популістів та займатися роботою. Зараз українцям вимикають світло, але бізнесу ніхто за це не сплачує компенсацію. Тому, якщо пан Шмигаль поїде рити окопи, нічого страшного в країні не відбудеться. Навпаки буде краще, якщо йому будуть сплачувати мінімальну зарплату, щоб не приймати такі безглузді постанови. Адже яким чином можна залучити викладачів, вихователів і так далі примусово до копання окопів чи розбирання завалів. Для цього є відповідні служби, яким ми сплачуємо податки. Тому Шмигалю треба пройти курси, читати книжки та вчитись, або скласти свої повноваження та вибачитися перед громадянами України, а не займатися махровим популізмом «, — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації