Скандал: США негласно просять банки обслуговувати компанії з рф

Міністерство фінансів і Держдепартамент США негласно закликали банківські гіганти продовжувати співпрацю з певними російськими фірмами.

Адміністрації президента США намагається таким чином звести до мінімуму несприятливі наслідки санкцій проти росії.

«Конгрес має зрозуміти це — уряд США не ввів всеосяжного ембарго щодо росії, все ще є зони дозволеного бізнесу», — зазначив Ннедінма Іфуду Нвеке, юрист, що спеціалізується на економічних санкціях США і торгових ембарго.

За словами Нвеке, Міністерство фінансів «продовжить проводити зустрічі для інформування банків про ці допустимі транзакції, особливо в гуманітарній сфері».

Адміністрація Байдена неодноразово заявляла, що хоче, щоб банки і підприємства направляли гроші в непідсанкційні сектори російської економіки.

Чиновники Міністерства фінансів і Державного департаменту закликали кредиторів продовжувати пропонувати базові послуги, такі як розрахунки в доларах США, платіжні перекази для тих російських компаній, які звільнені від певних аспектів санкцій, таких як «Газпром» або виробники добрив «Уралкалій» і «ФосАгро».

Представник Міністерства фінансів сказав, що відомство випустило керівництво для банківської галузі, щоб переконатися, що діяльність в області гуманітарної допомоги, енергетики та сільського господарства триває. За інформацією журналістів, в одному з випадків Управління з контролю за іноземними активами прямо сповістило банки, що не блокувало компанію «ФосАгро».

Проте, банки проявляють обережність і проводять тривалі перевірки російського бізнесу. Це спонукало адміністрацію заохочувати банківське обслуговування деяких російських компаній.

«Продовольча безпека у світі у вирішальній мірі залежить від продовження цих санкціонованих транзакцій. Ми продовжуємо роз'яснювати, а також запевняти банки та інших осіб, які беруть участь у торгівлі сільськогосподарською продукцією, в тому, що вони не є частиною режиму санкцій», — сказав посол Джим О'брайен, голова Управління з координації санкцій Державного департаменту.

Водночас в Конгресі наполягають на більш суворих заходах проти Росії. Наприклад, наприкінці вересня під час слухань у Конгресі Бред Шерман, демократ з Каліфорнії, наполягав на тому, щоб JPMorgan Chase & Co. і Citigroup Inc. розірвали відносини з російськими компаніями, в тому числі з енергетичним гігантом «Газпром». Представники банків тоді послалися на «інструкції американського уряду».