Країни-члени НАТО обговорили можливе застосування Статті 4

Країни-члени Північноатлантичного альянсу обговорили застосування статті 4 Договору НАТО, що передбачає початок офіційних консультацій з державою, якій загрожує небезпека, на тлі загибелі цивільних внаслідок падіння ракети у польському Пшеводуві.

Країни-члени НАТО обговорили можливе застосування Статті 4

Про це у коментарі Суспільному заявив посол Чехії при НАТО Якоб Ландовський.

«На сьогоднішній зустрічі ми отримали інформацію від наших польських партнерів. Ми сказали їм, що цілком солідарні з ними, з їхніми потребами. Ми, звичайно, висловили наші співчуття польській стороні, тому що цей інцидент забрав життя двох людей поруч з польським кордоном», — зазначив дипломат.

За його словами, також сторони обговорили роль та провину росії у трагедії.

«Але здебільшого ми говорили про справжню причину цього інциденту. Це була невибіркова атака росії проти Української критичної інфраструктури, проти цивільного населення. І якби не це, то нічого б не трапилося», — підкреслив Ландовський.

Посадовець зауважив, що у НАТО розглядають ймовірність того, що ракета була випущена українськими силами протиповітряної оборони.

«Генеральний секретар (Єнс Столтенберг — ред.) сьогодні сказав, що найімовірніший сценарій — що ракета української ППО С-300 намагалася збити російську ракету і, на жаль, зачепила територію Польщі. Але це не означає, що це помилка України, врешті-решт — це помилка росії. Без російських атак, нічого подібного не траплялося б», — наголосив він.

Ландовський підкреслив, що НАТО планує надалі підтримувати Україну та санкції проти рф.

«Важливо дотримуватися курсу на всіх рівнях: у підтримці України, у зміцненні Східного флангу, у збереженні механізму санкцій. Тому що росія втрачає можливість поповнювати запаси їхнього обладнання. Тож дуже важливо залишатися об’єднаними і триматися курсу», — зауважив посадовець.

Також члени НАТО обговорили застосування статті 4 договору Північноатлантичного альянсу у зв’язку з інцидентом у Польщі.

«Основною темою було: чи наш польський партнер, який був уражений, буде просити Альянс робити подальші кроки, наприклад активізувати консультації за 4 статтею НАТО. Але через прямі комунікації з лідерами Польща не стала просити нас про консультації за 4 статтею. Сподіваюся, її не розглядатимуть, бо, скажімо, через одне повалене дерево з польського боку ми не маємо випалювати увесь ліс ракетними атаками на території України», — пояснив Якоб Ландовський.

При цьому на порядок денний не виносилось закриття неба над Україною чи Польщею, додав дипломат.