Розпочинається добровільна евакуація з деокупованих територій Херсонщини та Миколаївщини

Добровільна евакуація зі звільнених від окупантів територій півдня України вже розпочинається.

Держава бере на себе всі пов'язані з цим витрати.

Про це 19 листопада заявила віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук на брифінгу в Миколаєві, передає «Укрінформ».

«Йдеться про те, що кожен за бажанням може виїхати в безпечніші регіони, а держава забезпечить їх перевезення, проживання, медичне забезпечення тощо», — пояснила посадовиця.

За словами Верещук, мешканці деокупованого Херсона, з якими вона розмовляла, виявили бажання евакуюватися. Зокрема це вразливі категорії громадян, які не можуть себе забезпечити.

«Наше завдання — дійти до кожного, запропонувати їм виїхати через Миколаїв чи Кривий Ріг у західні області. У нас є на це кошти, є розуміння і найголовніше — досвід… Тому що ми вже це робили на Харківщині, Донеччині тощо», — сказала міністерка.

Зі свого боку очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім зазначив, що в деокупованих населених пунктах області складають списки охочих евакуюватися. У Миколаєві створили транзитний пункт, де люди можуть перебувати протягом тижня до виїзду. Звідти їх за бажанням відправляють у різні регіони України, де їм підготовлені місця для проживання.