Евакуація з Києва: експерт розказав, що робити

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що, можливо, частині Києва доведеться евакуюватися через важку зиму.

Евакуація з Києва: експерт розказав, що робити

Експерт з енергоринку та голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко розказав, що робити в разі евакуації з Києва.

Якщо жителям столиці доведеться виїхати з міста, то краще їхати в невеликі міста на Заході чи в центрі України, де електроенергію виникають не постійно, як в Києві, Дніпрі чи Одесі, радить експерт.

«Виїжджаючи з квартири, потрібно перекрити всі крани (газ, гаряче та холодне водопостачання), позакривати всі вікна, поставити на сигналізацію (якщо вона є). Потрібно потурбуватися про безпеку. Також не треба залишати у квартирі цінних речей: гроші, коштовності, документи. Це ви повинні забрати із собою», — наголосив голова Спілки.

Він зазначив, що масових евакуаційних виїздів проводити не будуть, оскільки це неможливо фізично.

«На жаль, ще за часів Петра Олексійовича була зруйнована вся система громадської оборони. У державі на сьогодні немає ніяких важелів впливу на те, щоб якось організувати масовий виїзд. 3 мільйони людей — це фізично неможливо. Якщо і будуть робити виїзди, то це діти, люди похилого віку тощо. Але, знову ж таки, їх неможливо знайти. Інформаційної складової такої не існує: скільки людей проживає, в якому районі, де люди похилого віку, який супровід їм потрібен. У нас немає системних речей, які могли б організувати виїзд 3 мільйонів людей з Києва», — пояснив Попенко.

Але, хто вирішить залишитися або не буде мати можливості виїхати, має підготуватися до зими, перш за все, інформаційно.

«Важлива інформаційна складова — щоб ви знали, чи можна залишатися в цьому будинку, чи буде тепло, скільки не буде електроенергії. Інформацію потрібно отримати в ОСББ чи ЖЕК. Якщо електроенергії не буде один день, це одна історія. Можна перечекати. Якщо електроенергії не буде 5−7 днів, це вже зовсім інша історія», — сказав експерт.

Також він вважає, що треба знайти людей, які проживають там, де більш менш стабільне електропостачання чи теплопостачання.

«На прикладі Харкова це можна зрозуміти: проживання в Північній Салтівці неможливо, а от в центрі Харкова можна перебувати. Ця модель повинна бути вибудована у людини постійно — знайти людей, до кого вони можуть переїхати в межах Києва, наприклад, при відсутності тепла чи електроенергії. Це потрібно робити завчасно. Інформаційна складова зараз має величезний вплив на всі процеси», — підкреслив Олег Попенко.