У Єгипті архіологи знайшли нові мумії

Археологи знайшли в Єгипті кілька мумій з золотими пластинами на місці язика. Їх знайшли у некрополі Кувейсна у центральній частині дельти Нілу.

У Єгипті архіологи знайшли нові мумії
У Єгипті архіологи знайшли нові мумії

Вважається, що цей регіон був населений у Птолеміївський та Римський період (300 рік до нашої ери — 640 рік нашої ери), повідомляє Science Alert.

Зазначається, що мумії знайшли у великому похованні, де лежали останки жителів Єгипту різних періодів.

У деяких випадках кістки покійних були вкриті золотом, в інших — покійних ховали разом з золотими скарабеями та квітками лотоса. Призначення золотих язиків все ще залишається загадкою для вчених, хоч їх уже знаходили раніше.

На початку 2021 археологи знайшли останки віком 2000 років. У роті покійного розташовувався блискучий орнамент у вигляді язика. Наприкінці минулого року дослідники виявили мумії чоловіка, жінки та дитини з золотими язиками. Вік останків оцінили у 2500 років.

У момент виявлення міністерство старожитностей Єгипту припустило, що золотого язика поклав бальзамувальник, щоб покійний міг орієнтуватися в потойбіччя. Вчені вважають, що в Стародавньому Єгипті золотий язик вважався необхідним, щоб привернути до себе владику підземного світу Осіріса.

За віруваннями, Осіріс жив серед мертвих і дотримувався правил безмовності. Підземний світ у Стародавньому Єгипті іноді називали «Землею безмовності», а самого Осіріса називали «Владикою безмовності».

Можливо, наявність золотого язика дозволяла покійним розмовляти з Осірісом безшумно. Але чомусь тільки в деяких мумій зустрічалися золоті язики, незрозуміло.

Золото було популярним матеріалом у Стародавньому Єгипті для виготовлення прикрас для похоронних обрядів. Воно вважалося тілом богів, особливо бога сонця Ра, та асоціювалося з концепцією вічності.

Ра був головним єгипетським богом, творцем всього і був тісно пов'язаний з Осірісом. Ра являв собою освітлену світлом частину дня, а Осіріс — темну. Ймовірно, що золотий язик являв собою зв'язок зі світлом навіть у темряві пекла. Разом з тим, це лише припущення, оскільки однозначних свідчень того, навіщо муміям додавали золоті язики, немає.