Китай продемонстрував заміну російських двигунів для винщувачів J-15

Китайські ЗМІ опублікували репортаж в якому продемонстрували корабельний винищувач J-15 вперше оснащений новими двигунами WS-10 вітчизняного виробництва.

Китай продемонстрував заміну російських двигунів для винщувачів J-15
Китай продемонстрував заміну російських двигунів для винщувачів J-15

Це важливий етап розвитку у програмі китайських авіаційних двигунів, оскільки J-15 був останньою китайською похідною сімейства літаків Flanker, яке було оснащено оригінальними російськими двигунами АЛ-31Ф. Цей крок свідчить про повну довіру китайських військових до двигунів WS-10 в складних умовах військово-морського флоту та про подальший відхід Китаю від росії як постачальника двигунів.

Зображення, про які йде мова, взято зі звіту, який був показаний на державному каналі Центрального телебачення Китаю (CCTV) у рамках більш широкої доповіді про стан китайських винищувачів J-15 через десять років після того, як перший літак вийшов у море для випробувань на борту.

Вигляд ззаду на діючий J-15 в ангарі чітко показує, що він оснащений двигунами WS-10, розробленими компанією Shenyang-Liming, котра також відома як Taihang на честь китайського гірського хребта.

До цього часу єдиний літак J-15, що був оснащений двигунами китайського виробництва, був прототипом. Це був борт під номером 554, який, за чутками, використовувався для випробувань військово-морської версії двигуна, відомої як WS-10H. Той самий реактивний літак пізніше був переоснащений оригінальними російськими двигунами АЛ-31Ф.

Можливість того, що літак, який видно на відео, є нещодавно побудованим виглядає дуже малоймовірною, оскільки значно вдосконалений J-15B вже доступний для виробництва. Однак це не можна повністю виключити, оскільки серійний номер літака на фото не відомий.

У будь-якому випадку, раніше не було помічено жодного J-15 з двигунами WS-10. Всі винищувачі, які були розміщені на борту авіаносців ВМС Народно-визвольної армії, були оснащені поставленими Росією двигунами АЛ-31Ф.

Тим часом, WS-10, незважаючи на проблеми в експлуатації і затримки у розробці, зарекомендував себе як перспективний двигун для інших китайських винищувачів. Один WS-10 вперше був встановлений на випробувальному винищувачі J-11 у 2001 та 2002 роках, який зберігав АЛ-31Ф у лівій гондолі.

Зрештою, WS-10 став першим успішним турбовентиляторним двигуном, у виробництві котрих Китай критично відставав від російських і західних конкурентів.

Незважаючи на це, досі Китай не бажав встановлювати J-15 з двигуном WS-10 на свої авіаносці, але той факт, що стандартний палубний винищувач замінив АЛ-31Ф на користь китайського двигуна, сигналізує про те, що ця історія майже напевно отримає продовження. Тим більше, що J-15 з двигуном АЛ-31Ф також зазнав критики в деяких колах через нібито низьку безпеку, хоча кілька втрат під час експлуатації є нормальною практикою для країни, яка робить перші кроки в освоєнні палубної авіації.

Раніше китайські компанії Skyrizon Aircraft і Xinwei Technology Group, котрі за інформацією міністерства торгівлі США мають тісні зв’язки з китайською армією, намагались викупити контрольний пакет акцій української компанії «Мотор-Січ», що є виробником авіаційних двигунів.

Раніше українські воїни під Бахмутом збили російський безпілотний розвідник типу «Орлан», вироблений не раніше серпня. При огляді уламків стало помітно, що росіяни продовжують використання компонентів, які виробляють у країнах НАТО.

Рекомендовані публікації