ЄС опублікував рішення щодо запровадження ліміту цін на російську нафту

Рішення Євросоюзу щодо обмеження вартості нафти з росії опубліковано в офіційному журналі ЄС. Санкції набирають чинності з 5 грудня.

ЄС опублікував рішення щодо запровадження ліміту цін на російську нафту

Допускається надання послуг судам, які перевозять енергоносій, якщо ціна нафти не перевищує 60 доларів за барель.

«Заборонено надавати танкерам технічну допомогу, обслуговування, фінансові послуги, пов'язані з торгівлею чи транспортуванням, у тому числі шляхом передачі між суднами, до третіх країн сирої нафти або нафтопродуктів, зазначених у додатку», — йдеться у документі.

Допускається перевезення нафти транзитом через росію вище за встановлену стелю, якщо вона зроблена не у рф і не належить людям і компаніям з рф.

Обмеження вартості нафтопродуктів почне діяти з 5 лютого. У середині січня 2023 року обговорюватиметься перегляд граничної ціни на російську нафту. У документі ЄС йдеться, що вона має бути мінімум на 5% нижчою від ринкової.

Нагадаємо, що Угорщина не дотримуватиметься ліміту цін на російську нафту, який затвердив Євросоюз. За його словами, такі заходи, як обмеження цін на нафту з росії, «найбільше шкодять європейській економіці». Міністр вважає, що натомість необхідно збільшити кількість джерел енергії, подібний крок призведе до зниження цін.