НАТО посилить допомогу Молдові через гібридні погрози росії

НАТО та інші партнери Молдови посилять оборонну допомогу для неї через спроби росії дестабілізувати ситуацію у країні.

НАТО посилить допомогу Молдові через гібридні погрози росії

Як заявила в інтерв'ю CNN президент Молдови Майя Санду, хоча загрози безпосереднього військового вторгнення до Молдови з боку рф зараз немає, росія не залишає спроб проводити проти країни «гібридні атаки» для дестабілізації внутрішнього становища. У зв'язку з цим партнери Молдови, у тому числі НАТО, посилюють взаємодію з Кишиневом для зміцнення оборонної сфери.

«Крім посилення пропаганди, росія використовує як частину гібридної війни постачання енергоресурсів. Так, „Газпром“ всупереч укладеному контракту обмежив постачання газу до Молдови на 60%, і це попри те, що Молдова купує у росії газ за дуже високою ціною», — розповіла Санду.

Вона зауважила, що країна отримує дедалі більше допомоги в оборонній сфері від країн НАТО, а також підтримку інших зовнішніх партнерів.

«Ми зробили певні запити для нашого оборонного сектора. Ми розуміємо, що допомога Україні залишається головним пріоритетом, але також сподіваємось отримати допомогу для посилення нашої обороноздатності», — сказала президент.

На запитання щодо перепон з боку росії на шляху до Євросоюзу, Санду заявила, що Молдова є незалежною державою і сама приймає важливі для неї рішення.

«Це рішення наше та країн-членів Євросоюзу, і це зовсім не справа росії», — наголосила лідер Молдови.

Нагадаємо, що росія розкритикувала Молдову за «утиски російськомовних» у виборчому кодексі: в Кишиневі відповіли.


Джерело: CNN