ЄС зіткнувся з дефіцитом боєприпасів через військову допомогу Україні

Європа намагається наростити виробництво боєприпасів у достатньому обсязі для України та себе, але стикається із серйозними труднощами.

ЄС зіткнувся з дефіцитом боєприпасів через військову допомогу Україні
ЄС зіткнувся з дефіцитом боєприпасів через військову допомогу Україні

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела в урядових колах та оборонній індустрії.

Зусилля Євросоюзу гальмують відсутність виробничих потужностей, законодавчі обмеження, брак спеціалізованих робітників, вузькі місця у ланцюжках постачання, високі витрати на фінансування цієї галузі та навіть екологічні норми.

«У жодній країні НАТО, крім США, немає достатнього запасу озброєнь для ведення великої артилерійської війни, ані промислових потужностей для створення таких резервів.

Це означає, що НАТО не зможе захистити свою територію від великих противників, якщо на неї зараз нападуть", — сказав колишній високопосадовець Міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге. Німецькі офіційні особи на правах анонімності визнали, що наразі Німеччині у разі нападу росії вистачило б снарядів максимум на два тижні.

Це значно нижче вимог НАТО, згідно з якими члени Альянсу повинні мати достатньо боєприпасів як мінімум на 30 днів бойових дій. Україна використовує за місяць до 40 тисяч артилерійських снарядів натовського калібру 155 мм. При тому, що загальне річне виробництво таких снарядів у Європі становить близько 300 тисяч, повідомив власник чеського виробника боєприпасів. За його оцінкою, навіть якщо війна припиниться відразу, Європі знадобиться до 15 років, щоб заповнити свої запаси за нинішніх темпів виробництва.