У Польщі планують у 2023 році прирівняти електронний паспорт до пластикової ID-картки

Уряд Польщі розраховує, що уже у першому кварталі 2023 році Сейм ухвалить закон про електронне посвідчення особи mObywatel, який передбачатиме прирівнювання його статусу до пластикової ID-картки.

«Розраховую на те, що законопроект про додаток mObywatel, який передбачає, серед іншого, прирівнювання електронного документу до пластикової ID-картки, найближчим часом надійде до Сейму», — сказав він.

Законопроєкт про mObywatel раніше був переданий на засідання Постійного комітету уряду. Якщо він набуде чинності, то електронний документ у mObywatel буде прирівняний до пластикового документа. Виняток становитиме підтвердження особи при оформленні нової ID-картки.

Також законопроєкт передбачає розширення функціоналу mObywatel, зокрема автоматичне «підтягування» певних даних під час заповнення заявок після введення ідентифікаційного податкового номера PESEL.

«У державних реєстрах є дуже багато даних. Електронна форма, на відміну від паперової, не повинна вимагати внесення даних, які вже є про нас у відомстві. Прикладом цього є нещодавні функції, запущені в додатку (mObywatel), як-то заявки на отримання пільг на вугілля, пільг на інші джерела тепла, або заявки на придбання вугілля за пільговою ціною», — пояснив Цещинський.

Нагадаємо, що Польща встановила понад 100 кілометрів електробар’єра на кордоні з білоруссю.


Джерело: PAP

Читайте також


Українці можуть повторити долю курдів, коли є народ, а країни немає — Микола Волинко

2023 рік запам’ятався гучними скандалами. Зокрема блокуванням кордонів з Україною в країнах ЄС, корупцією на всіх рівнях та новими етапом земельної реформи, який стартує 1 січня 2024 року. З чим йдемо у 2024 рік, які висновки маємо зробити та чи візьмуть нас з такою корупцією до ЄС, журналісти запитали у профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко.