Сьогодні Всесвітній день метро

Сьогодні, 10 січня, в світі святкують Всесвітній день метро.

Сьогодні Всесвітній день метро
Сьогодні Всесвітній день метро

Всесвітній день метро планета відзначає 10 січня. В цей день у далекому 1863 році в Лондоні було відкрито першу лінію метрополітену довжиною шість кілометрів. Для XIX століття це стало резонансною подією, адже в багатьох країнах головним видом транспорту ще залишався кінний.

Метро в Києві

В 1936 році в Києві було створено два проєкти метрополітену, але вони так і не були втілені в життя. Більше в передвоєнні роки про будівництво метро в столиці України не йшлося. Лише в 1949 році було створено Київметробуд та розпочато реальне будівництво. В 1958 році було завершено спорудження тунелів для чотирьох перших станцій, наступного року збудовано п’яту станцію.

6 листопада 1960 року провели відкриття першої лінії новозбудованого метро. Це був відрізок шляху від станції Дніпро до Вокзальної довжиною 5,2 кілометра. В перші роки функціонування метро саме на станції Дніпро знаходилось депо з ремонту потягів.

З моменту відкриття Київського метрополітену пройшли десятки років. За цей період він дуже змінився — складається з 52 станцій та трьох ліній довжиною близько 70 кілометрів.

Довідка

Історія будівництва метро почалася з винаходу тунелепрохідного щита. Винайшов його в 1814 році англійський інженер Марк Брюнель, а надихнуло його на цю ідею спостереження за морським молюском, який вміє пробурювати отвори в уламках затонулих кораблів.

В 1842 році за допомогою тунелепрохідного щита було завершено будівництво тунелю під Темзою. Цей тунель став прототипом метрополітену та поштовхом до його створення.

Телеканал i-ua.tv вітає працівників метро зі святом.