Макрофінансова допомога — це не загальний котел, — політолог

Макрофінансова допомога — це не загальний котел, звідки відбувається розподіл коштів державними інституціями. Це в першу чергу світ великих фінансів, які достатньо прозорі для кредиторів.

Макрофінансова допомога — це не загальний котел, — політолог

Про це заявив політолог Віталій Кулик у коментарі журналістам телеканалу I-UA.tv.

«Те макрофінансування, яке нам надає Європейський Союз, недостатнє для закриття наших всіх потреб і видатків, які пов'язані як з покриттям збитків від агресії росії, ударами по інфраструктурі, так і не закривають наші потреби на утримання соціальної сфери. Але цього достатньо для того, щоб не обвалилися наші фінансові зобов'язання, не відбулося дефолту. Фінансова система України, не дивлячись на майже рік агресії росії, тримається. І це також завдяки макрофінансовій допомозі від Європейського Союзу», — сказав він.

За його словами, не варто покладатися на повністю на макрофінансову допомогу, що ці гроші закриють всі наші потреби, пенсії, зарплати тощо.

«Це залежить від того, наскільки ефективно діють економічні механізми, наскільки здатна система адаптуватися до змін, наскільки влада готова забезпечувати підприємницькі ініціативи, відповідно, щоб люди створили нові робочі місця, платили зарплати та податки», — підкреслив експерт.

Але Кулик також наголосив, що Україна потребує грошей, у країні скорочуються робочі місця, закриваються бізнеси.

«І не в останню чергу це пов'язано не стільки з війною, а скільки з тим, що влада має таких собі Гетманцевих, які продовжують фактично звужувати простір свободи для підприємницьких ініціатив», — додав політолог.

Україні для того, щоби повністю забезпечити всю видаткову систему бюджету, макрофінансової допомоги потрібно 1,3 трлн, зазначив економіст Олег Пендзин.

«Виходячи з додаткової допомоги, яку Україна отримує, нам треба на цей рік 36,4 млрд доларів. Тому 18 млрд — це по суті тільки половина з того, що нам потрібно. Планується, що ЄС буде давати ці кошти паралельно з американськими грошами для того, щоб покрити всі ті речі», — пояснив він.

Економічний експерт додав, що всі соціальні програми, заробітні платні бюджетникам, доплати пенсіонерам, тобто весь комплекс соціальних зобов'язань держави буде фінансуватися за рахунок макрофінансової допомоги.

Нагадаємо, Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо надання € 18 млрд макрофінансової допомоги у 2023 році. Уже цього тижня країна отримає € 3 млрд.