Це ідеальна людина для скоєння злочинів в бюджетній сфері, — експерт про призначення Найєма Головою Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури

Кабінет міністрів призначив Мустафу Найєма головою Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури. Це рішення може значно принизити Україну в очах міжнародних партнерів.

Це ідеальна людина для скоєння злочинів в бюджетній сфері, — експерт про призначення Найєма Головою Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури

Економічний експерт Юрій Смелянський вважає, що таке кадрове рішення не несе для України позитивних змін. За його словами, це питання треба розглянути з двох боків.

«Перший аспект — це інститут виконавчої вертикалі влади. В Україні функціонує міністерство інфраструктури, як інститут виконавчої вертикалі влади, одним із завдань якого є забезпечення збалансованого розвитку, вдосконалення, підвищення ефективності всіх елементів інфраструктури в державі та підвищення якості послуг. І тут створюється ще один інститут із такими ж повноваженнями чи їхньою частиною. Це означає, що існуюче міністерство не може забезпечити виконання цих завдань? Які здатно забезпечити? На скільки і в які терміни скоротиться чисельність працівників міністерства у звʼязку зі створенням Агенції? За якими принципами це відбуватиметься? Платники податків, які фінансують цей інститут влади, як і інші, мають право про це знати. Тиша. Влада мовчить!», — повідомив Юрій Смелянський.

Як зазначив екперт, висновок напрошується лише один — створюється з метою дерибану виділених на відновлення коштів.

«І тут другий аспект. Особи в управлінні. Найєм уже був у владі. Ми бачили його роботу в Укроборонпромі, МВС, Міністерстві інфраструктури, депутатом. Позитивної пам'яті не залишив. Негативної є багато. Тобто у людини яскраво виявилося, що основний інтерес — посада, повноваження та гроші. Відмінний кандидат на те, щоб бути „спільником“, „співучасником“ чергового злочину в бюджетній сфері», — додав він.

Експерт вказав, що це может вплинути на те, що в країні не буде ні розвитку, ні поновлення.

Ще одна грань цього питання. А як сприймається таке призначення та створення нової Агенції нашими західними партнерами та донорами? Їх все влаштовує чи ні? Чому так? Якщо все влаштовує, то: «Або американці не дуже турбуються про якості призначеного чиновника або перевищує вплив так званих „соросят“ і демократів, як осіб, про якіх в США вже говорять як про корупціонерів все голосніше і голосніше. Або українська влада проштовхує того, хто спільник. Або інтереси сторін збігаються, і гроші треба ділити і в Україну, і за океан, а кандидатура, що обговорюється, дуже добре володіє таблицею поділу. Для вивчення питань корупції при наданні допомоги Україні вже створено спеціальну комісію у Палаті представників Конгресу США», — наголосив Юрій Смелянський.

Смелянський додав, що питання корупції дуже важливе для України зараз. І саме така персона на керуючій посаді може зруйнувати нашу репутацію та посіяти негативні думки про Україну знов.