У Крутах вшанували захисників Української держави

29 січня в Україні відзначили річницю бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. Традиційно пам’ятні заходи відбулися в історичному місці — біля меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» на Чернігівщині.

У Крутах вшанували захисників Української держави

Вшанування пам'яті полеглих у боротьбі за незалежну Україну під час Української революції 1917–1921 років відбулося в умовах воєнного стану з його ризиками та складнощами. До офіційної делегації входили: керівник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, перша заступниця голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, представники Сил оборони України та місцевих органів влади. А також історики, краєзнавці, громадські активісти та небайдужі громадяни.

Учасники заходу поклали квіти до символічної каплички монумента «Битва під Крутами». Хвилиною мовчання вшанували пам’ять крутянців та всіх полеглих у боротьбі за незалежну Україну під час Української революції 1917–1921 років, сучасних захисників України.

Поминальну літію за загиблими захисниками України відправив настоятель Чернігівського кафедрального собору святої великомучениці Катерини, протоієрей Роман Кіник.

«За 30 років відновленої незалежності України вже виросло покоління патріотів, вихованих на прикладах подвигів героїв Крут і всіх визвольних змагань. Важливу роль у цьому зіграло створення за участі Українського інституту національної пам’яті Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут». Він став важливою складовою національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання української молоді», — наголосив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Також посадовець у відзначив першого директора Меморіального комплексу Валерія Сарану, який стояв біля витоків відродження не лише меморіального простору на місці битви, а й першим вшануваннь чину крутянців у 1991 році.

Після мітингу його учасники відвідали музей бою під Крутами. Експозиція розташована у кількох вагонах 1920–1930 років. А в колишньому штабному вагоні розміщена виставка, присвячена загиблим захисниками України в сучасній російсько-українській війні. Музейна експозиція нагадує, що оборона крутянців — це не давно забута історія, а окремий епізод війни, що триває.