Експерт розповів, чи може рф вийти з земель Грузії у рамках мирної угоди з Україною

Тож ми маємо наступати на росію по всіх фронтах. Або росія ніколи не піде з України та Грузії, або ж її змусять ЗСУ та світова співдружність піти та забути про те, що таке чужа земля.

президент Грузії Саломе Зурабішвілі
президент Грузії Саломе Зурабішвілі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив Надзвичайний і Повноважний Посланник, перший заступник міністра інформації України (1997—1999), голова Державного комітету інформаційної політики України (1999—2000), генеральний консул України в Республіці Казахстан (2000—2004) Олег Бай.

«В 2008 році, коли відбулася російська агресія проти Грузії, переважна частина політичних сил, робить вигляд, що це нас не стосується. На чолі із прем’єр -міністром. Варто зазначити, що завтра відбудеться саміт Україна — ЄС, на якому мають розглянути 7 питань. Вони прискорять рух України до ЄС в разі їх виконання. Грузія і Молдова теж подавала заявки в ЄС, а нині Грузія порушує питання деокупації власних території. Тут можна згадати прислів’я — гуртом і батька легше бити. Тобто можна йти по одинці, а можна йти спільно, як Швеція та Фінляндія в НАТО. На мою думку, Грузія має бути згадана в договорі про припинення бойових дій та про вивід військ з України. Простіше про капітуляцію росії та визнання поразки. В такому контексті згадка Грузії абсолютно правомірна. Тож ми маємо наступати на росію по всіх фронтах. Зокрема, згадати її агресію проти Грузії, згадати, що російські війська маскуючись під миротворців, стоять у Придністров’ї на кордоні з Україною. Тому росія має забратися не тільки з окупованих областей України та Криму, а звідусіль, куди вона влізла та поставила армійські чоботи та стоїть. Тому Україна має максимально підтримувати те, що сказала президентка Грузії — про вихід рф із грузинських земель у рамках мирної угоди з Україною», — каже Олег Бай.

На запитання, чому Грузія не бореться з деокупацією самостійно, та хоче це зробити руками України, експерт відповів наступе.

" А як ми боролися з 2014 року? Ми виходили з тих можливостей, які мали. А їх на 2014 рік Україна фактично не мала. Наша країна, яка раніше входила в світову 10 експортерів зброї, залишилася без зброї. Країна, яка мала потужну армію, зустріла російську агресію без війська через багаторічний російських вплив. Тому перед тим, як когось засуджувати, треба подивитися в дзеркало на себе. Багато чого стане зрозумілим", — підкреслив експерт.

На його думку або росія ніколи не піде з України та Грузії, або ж її змусять ЗСУ та світова співдружність піти та забути про те, що таке чужа земля. Від росії не треба чекати доброї волі.

«Ніколи росія не піде ні на який шляхетний вчинок. В кремлі розуміють тільки силу», — резюмує Олег Бай.

Нагадаємо, що у мирній угоді після закінчення війни росії проти України має бути прописаний пункт про необхідність вимагати від Кремля відмовитися від майже 15-річної окупації територій Грузії. Про це заявила президент Грузії Саломе Зурабішвілі.

Рекомендовані публікації