У Генпрокурора по плечі відпилені руки — Віктор Шишкін

Після реформи КСУ, можуть викинути багато чого позитивного, як це було зроблено в період каденції екс- президента П. Порошенка.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін.

«В Україні ліквідували прокурорський нагляд, а тепер вимагають він Генпрокурора активної роботи. Проте в нього по плечі відпилені руки, що можна від нього хотіти. Подивіться на його повноваження зараз та у 1991 році та порівняйте. Проте від Генпрокурора вимагають зробите те, що було в 1991 та 1992 роках. Відбувається розбазарювання держави. Зокрема, нагляд же розвалили повністю, розформували суди. У нас немає Верховного суду в Україні, а не зрозуміло що. Крім того, у нас дуже на низькому рівні вміння читати та трактувати закони», — каже експерт.

Він зазначив, що однією з основних умов щодо набуття Україною членства в Європейському Союзі є судова реформа. Ключовою частиною цієї реформи є реформа Конституційного Суду.

«Але що насправді означає реформа Конституційного Суду — треба дивитися, що саме написано в тексті та що саме не влаштовує західних партнерів у роботі КСУ. Можливо це ініціатива наших політиків, і саме вони нав’язали європейцям свою думку та видають її за думку європейців. Адже в кожній країні ЄС різний підхід до роботи судів. Ні у кого немає дублів. Там навіть різні назви, зокрема Конституційний трибунал в Польщі, Конституційна Рада у Франції, Державна Рада в Греції. Єдиний підхід має бути лише в роботі судді. Він має бути доброчесним та справедливим. Тож про яку уніфікацію може йти мова. Як вони можуть нам нав’язувати думку, як нам правильно побудувати роботу КСУ. Єдине, що правильно — політики не мають втручатися в діяльність КСУ. Адже після реформи, можуть викинути багато чого позитивного, як це було зроблено в період каденції Порошенка. Українці мають знайти себе в 38 статті Конституції. Там прописано, що громадяни мають брати участь в управлінні державними справами. Тобто українці мають права контролювати владу, а також, якщо потрібно, навіть робити повстання, але не в період війни», — резюмує експерт.