Це голос москви, який говорить всередині німецького політикуму, — політолог про передачу винищувачів Україні

Позиція в Німеччині щодо передачі винищувачів Україні — це якраз той голос москви, який зараз говорить всередині німецького політикуму. Ми бачимо активні заяви з трибун, де використовується не просто кремлівська риторика, а навіть радянська, стосовно того, що знову приїдуть російські танки на Берлін. Уся ця російська риторика дійсно використовується в Німеччині.

"Це голос москви, який говорить всередині німецького політикуму", - Ігор Чаленко
"Це голос москви, який говорить всередині німецького політикуму", - Ігор Чаленко

Про це зазначив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Не дивлячись на офіційні введення санкцій, у Німеччині доволі тривалий час продовжувала працювати russia today й інші федеральні телеканали російської федерації. Наприклад, всередині тих самих німецьких соціал-демократів, рідної партії Шольца, дійсно така риторика присутня. Додатково росія активно звертається до опозиції в Бундестазі, як до правих, так і до лівих, до малих політичних сил. Вони, коли була тема щодо танків Leopard, нібито хотіли заблокувати передачу України, то якраз дві партії, які представляють приблизно 15% від складу Бундестагу, намагалися це зупинити», — сказав він.

Експерт повідомив, що в німецькому бізнесі дійсно багато тих, хто очікує зміни курсу, особливо це стосується енергетичного бізнесу.

«Ми знаємо, що донедавна окремі німецькі компанії були залучені до виробництва авіаційного палива, яким користуються російські стратегічні бомбардувальники. Тому зараз питання виключно в посиленні санкцій та аудиті для того, щоб не було можливості ухилення від тих рестрикцій, які були введені виходячи з політичної волі німецького керівництва, Європейського Союзу», — підкреслив політолог.

росія зараз активувала абсолютно всі свої комунікації з німецькими політиками, громадськими активістами, науковцями, інтелектуалами, яких вона фінансувала десятками років.

«Це теж поле бою. Воно розвивається в динаміці. Тому, звичайно, що далі цей дискурс буде жвавішати, то, можливо, він перейде навіть у певну полеміку. Дійсно це питання просто потребує від нас постійного контролю та участі, відповідно, і заклику до наших безпосередніх друзів показувати власну активність. Тому що якраз у цьому плюс і мінус західних демократій, що від громадської думки залежить усе. Якщо російська пропаганда матиме певний успіх, що, я переконаний, не відбудеться, то, звичайно, це буде послаблення України. Але нам для того, щоб плани росії не стали реальністю, ще треба з цим поборотися», — підсумував Чаленко.

Окрім цього, експерт відповів, чи передасть Німеччина винищувачі Україні.

Нагадаємо, найбільша опозиційна партія Німеччини проти постачання винищувачів Україні. Перший парламентський секретар ХДС/ХСС Торстен Фрай заявив про це в ефірі телеканалу NTV.