Луї Петіньйо: «Україна — це поштовх до нових геополітичних рухів по всьому світу»

Цифрові технології стали невід’ємною частиною життя людини. За допомогою них ми працюємо, навчаємося, розвиваємося та розважаємося. Також ці технології суттєво змінюють геополітичний ландшафт. Саме про те, як це відбувається, ми поговорили з Луї Петіньйо в програмі Persona grata на телеканалі I-UA.tv.

Володимир Тетерук і Луї Петіньйо в програмі Persona grata
Володимир Тетерук і Луї Петіньйо в програмі Persona grata

Гість програми є представником центру GEODE, де працюють над вивченням залежності та взаємовпливу між розвитком цифрових технологій, геополітикою та іншими галузями суспільних наук.

«Геополітика — це вивчення влади та територій, простору. Цифрові технології тепер скрізь. І вони допомагають краще зрозуміти геополітичні конфлікти, які ми бачимо у світі, насамперед завдячуючи базам даних та їх аналізу. Ми бачимо, що сучасний простір це не лише території та люди, які їх населяють. Це ще й комунікації між людьми які впливають на одну реальність та породжують іншу. Скажімо, соціальні мережі — Twitter, Telegram Facebook і. та ін. — це вже власні специфічні території, де люди борються за контроль над наративами, за контроль над просторами, за окупацію просторів», — пояснив він.

За його словами, війна в Україні фактично «відкрила двері» для нових досліджень у цій сфері.

«Наприклад, про такі речі як масштабний вплив пропаганди, дезінформації на створення тої чи іншої реальності, на спотворення дійсності — це те, що можна назвати відносно новими викликами. Ми знаємо, що на окупованих територіях росія насамперед намагається деформувати всі засоби комунікації та спотворити інформаційний обмін», — зазначив Луї Петіньйо.

Він також згадав про те, як на окупованих територіях в Україні росія контролює обмін інформацією, організовує шпигунство за людьми, блокує мобільний зв'язок тощо.

«Це те, що спостерігалося в Криму раніше, але тепер це застосовується на всіх нових окупованих територіях. Це нове для світу, тому що така кількість подібних ганебних явищ ніколи не досягала такої високої концентрації», — підкреслив гість.

Сьогодні Україна — це тренд, вважає пан Петіньйо.

«Українські міністерства декларують своє бажання менше контролювати. Якщо це реалізовуватиметься на практиці, тоді це теж буде щось досить нове, прогресивне. Сьогоднішня Україна — це нові геополітичні рухи по всьому світу. Натомість росія зараз чітко переміщує свої цілі в окремі регіони. Скажімо, в Африку, де активно діють вагнерівці пригожина. Отже, у вас відбувається багато нового через те, що війна значно прискорила всі процеси й винесла на порядок денний термінове вирішення проблем, які в мирний час могли вирішуватися роками», — підсумував він.