Проліт ракет рф над Румунією: в НАТО повинні були їх збити — експерт

В НАТО повинні були збити російські ракети, як тільки вони переткнули повітряний простір Румунії.

Проліт ракет рф над Румунією: в НАТО повинні були їх збити – експерт
Проліт ракет рф над Румунією: в НАТО повинні були їх збити – експерт

Про це у коментарі i-ua.tv заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша.

«Реакція НАТО після проліту російських ракет над територією Румунії не відповідає принципам міжнародного права та безпеки. Вона йде на шкоду світопорядку. Коли такий потужний альянс не помічає дрібних кроків, які є показовими та важливими для агресора. Таким чином агресор демонструє свою безкарність та безвідповідальне відношення до світопорядку. Тому як тільки ракети рф переткнули простір Румунії, в НАТО одразу повинні були їх збити. Також в НАТО повинні були внести ноту, та попередити, що у разі повторення такого випадку, відповідь прийде у те місце, звідки вилітала ракета. Саме так зазначається у міжнародному праві та 7 -й главі статуту ООН, яка передбачає, що ООН мала б реагувати на прояв російської агресії з залучанням миротворчих сил для умиротворення агресора та примушення його до миру», — каже експерт.

Експерт не вважає, що запуск ракет рф спочатку над територією Польщі, а потім Румунією не є грою москви.

«Проте така поведінка НАТО йде на користь агресору, який не бачить відпору. Він навпаки бачить замилювання своїх витівок. Якщо в НАТО та ООН не будуть реагувати та не будуть діяти принципи міжнародного права по відношенню до агресора, то це призведе до ескалації. Треба розуміти психіку гопніка- путіна, який діє як бандити. Якщо їм дають по зубам, то вони моментально стають нормальними людьми», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що НАТО — це потужний альянс, який здатний за 12 хвилин знищити всі війська рф разом з Чорноморським флотом, на території України.

«В НАТО бояться ядерної ескалації конфлікту. Тому з самого початку не треба було демонструвати боязнь, коли рф погрожувала ядерною зброєю. рф треба було одразу ставити в рамки — заявивши, що будуть удари у відповідь», — каже експерт.

В свою чергу політичний експерт В. Небоженко вважає реакцію НАТО правильною. Не варто розглядати проліт цієї ракети в рамках російського спектаклю про те, що в НАТО злякалися цієї ракети.

«Скоро почнуться прильоти анонімних ракет на територію Білорусі та до 1000 км на територію рф. Ці ракети також будуть ніким не визнані. Не вважаю, що в НАТО злякалися цієї ракети. Просто починається гра, як з танками та літками для України. У НАТО є план та сценарій, як саме допомагати Україні. Проте Україні, НАТО та Румунії треба буде позбутися форпосту росії на території Європи в Придністров’ї, де знаходиться російська база. Тому, якщо почнуть розвиватися події, то вони будуть дуже неприємними для Придністров’я, а не України», — зазначає експерт.

Варто зазначити, що М. Голомша підкреслив, що економіка України з самого початку повинна була переведена на воєнні рейки.

«Україна 24/7 повинна була виготовляти свою зброю дальнього радіусу дії. У нас є такі можливості. Це не можна відтермінувати. Адже це і є фактор стримування рф. Як тільки у нас з’явиться така зброя, рф моментально змінить риторику. В рф і йдуть зараз на ескалацію, розуміючи, що в Україні нині немає достатньо зброї для контрнаступу. Але ворогу не можна знати про таку інформацію. Бо це загроза нацбезпеці. Тому зброя має вимовлятися, як фактор стримування. Бо в рф будуть знати, що ми надамо відповідь у разі обстрілу наших територій. Це гарантія, що ворог погоджується на мирні перемовини та виводить свої війська», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у НАТО відмовилися коментувати проліт російської ракети над Румунією. Там послались на заяву Міноборони Румунії, в якій заявили, що російська ракета була зафіксована за 35 км від їхнього кордону