Теза розвалу російської федерації — це переважно теза російської пропаганди, — політолог

З точки зору смислів теза розвалу російської федерації — це переважно теза російської пропаганди, яку кремль використовує для того, щоб створювати із заходу та України образ ворога, щоб виправдовувати війну проти України.

Приклад карти, на які частини може розпастися росія
Приклад карти, на які частини може розпастися росія

Про це заявив політолог Володимир Воля в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«За межами росії є багато тих, хто хотів би, щоб рф припинила існування. Тому що у багатьох склалося таке уявлення, якщо не буде росії, не буде і загроз, російської агресії. Тобто багато хто хоче зникнення росії як держави, яка впродовж століть живе цією загарбницькою, імперіалістичною політикою. А кремль розказує вже впродовж десятиліть, що захід хоче розвалити росію за допомогою України, особливо в останні роки», — пояснив він.

Теза про те, що росія розвалиться, використовується кремлем для того, щоб прикривати, виправдовувати, нівелювати ефект від поразки росії у війні за допомогою ведення звичайного озброєння, вважає експерт.

«Тобто путін коли говорить, що є загроза розвалу росії у разі поразки у війні, він перемикає увагу, намагається такими тезами прикрити те, що насправді за допомогою звичайного озброєння війна виявилася затяжною, а росія в цій війні програє. Крім того, за допомогою цієї тези путін лякає росіян для того, щоб їх згуртувати, виправдати нову мобілізацію людей і мобілізацію ресурсів для подальшого ведення війни», — підкреслив політолог.

За його словами, теза про розвал росії — це один з інструментів, за допомогою якого путінський режим намагається продовжити своє існування, війну та прикрити фактичний програш.

«Я думаю, росія насправді не розпадеться. Тому було б правильніше говорити росіянам, що поразка рф у війні не означатиме зникнення росії. І насправді росія не може зникнути, тому що є певні національні республіки. Не виключено, що якісь з національних республік проголосять про свою незалежність. Розпочнеться однозначно парад суверенітетів, але для багатьох республік стримуючим фактором буде якраз наявність значної економічної, соціальної інтеграції. Тому реалістичний сценарій — це перетворення росії після поразки в Україні на державу, зі складу якої, можливо, вийдуть якісь республіки, якісь візьмуть собі більше суверенітету та переглянуть свої відносини в рамках федерації до рівня конфедеративних відносин з москвою. І загалом росія може перетворитися на парламентську республіку на зразок чогось середнього між сучасною Німеччиною та Швейцарією. Тобто швидше за все варто очікувати, що замість російської федерації виникне конфедеративна держава», — підсумував Воля.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.

Читайте також


США побоюються дефрагментації рф — Ігор Петренко

На мирному саміті у Саудівській Аравії учасники досягли порозуміння щодо поваги до територіальної цілісності України. Однак в ЗМІ почали викладати повідомлення і про те, що це не так. Тож чого насправді чекати після саміту, чи змінить Китай свої позиції, щодо рф та України, а також, як загострення ситуації біля кордонів Польщі та Білорусі може вплинути на війну в Україні, журналісти i-ua.tv спитали у політолога Ігоря Петренка.