рф готується до військової операції в Молдові в найближчі тижні — експерт

Президенту рф володимиру путіну потрібні швидкі перемоги, тому він розхитує Україну через Придністров’я.

рф готується до військової операції в Молдові в найближчі тижні
рф готується до військової операції в Молдові в найближчі тижні

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«путіну необхідні швидкі перемоги. А в рф треба підтверджувати легітимність путіна. Відповідно, що президентські вибори відбудуться у встановлений термін — у березні наступного року. Як закінчиться війна в Україні - велике питання. Водночас на думку рф — Молдова є слабкою ланкою. Відповідно, рф через політику та військовий шлях планує змінити владу в Молдові. Судячи з реакції міжнародних партнерів та скасування рейсів авіакомпанії Wizz air, ризики такого сценарію є високими і вони зростають», — каже експерт.

На його думку, ці ризики пов’язані з ситуацією з Придністров’ям, де знаходяться так звані російські миротворці.

«Цілком можливо, що рф буде намагатися повернути власну сферу впливу у Молдову. Завдання України допомогти президенту Молдови втримати владу та ситуацію. Операція дійсно готується. Міст в Затоці на Одещині було атаковано підводними дронами, який є важливим для сполучення з частиною Одеської області. Це свідчить, що рф готується до військової операції на території Молдови в найближчі тижні. Це велика проблема для Молдови, яка не вкладалася у власні збройні сили та внутрішній силовий блок. Тому Молдові важко стримувати проросійські акції протесту», — підкреслює експерт.

І. Чаленко підкреслив, що ситуація навколо Придністров’я — додатковий тиск на південь України.

«Придністров'я мало зіграти свою роль в окупації Одеси. Проте було зірвано висадку десанту в Одесі, тому Придністров’я залишилося заготовкою. Тому для України вигідно повністю вичистити звідти російські сили та вирішити Придністровське питання, виходячи з суверенітету Молдови. Це питання вкрай загострене. Якщо найближчим часом відбудуться провокації з боку Придністров’я, то Україна буде робити все для забезпечення власної безпеки, виходячи з запитів Молдови», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у Кишиневі 28 лютого проходив мітинг проросійського «Руху для народу», до якого входять партій «Шор» та PACE. Учасники акції вимагали, щоб уряд повністю сплатив рахунки населення за зимові місяці. За даними місцевих ЗМІ, учасники акції зізнавалися, що їх привезли на протести автобусами.

путін продовжує дестабілізувати ситуацію в Молдові і окупованому Придністров'ї. Українська влада повідомляє про провокації і постріли на кордоні з Молдовою і будує фортифікаційніні споруди.