Має бути комплексний підхід, — військовий про принцип швейцарської армії в Україні

В Україні, можливо, замінять строкову службу курсами спеціальної військової підготовки. Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що, враховуючи постійні загарбницькі наміри росії щодо України, усім українцям варто бути підготовленими до можливої спроби російського реваншу.

Має бути комплексний підхід, — військовий про принцип швейцарської армії в Україні
Має бути комплексний підхід, — військовий про принцип швейцарської армії в Україні

Також Резніков сказав, що єдина наша мета — підготувати країну за принципом швейцарської армії. Офіцер-фронтовик і правозахисник Сергій Горбаченко прокоментував цю заяву телеканалу i-ua.tv.

«З одного боку, це правильно. Але з іншого боку, головне — розуміти, що лежить у підґрунті цієї армії, за яким принципом вона побудована. Бо громадяни Швейцарії перш за все захищають свої права та свободу, бо добре розуміють, що коли прийде окупант, він буде їхні права утискати та знищувати. У цьому випадку це дійсно необхідно. Але що лежить у підґрунті? Просто замінити строкову службу якимись курсами? Але в Конституції прописано, що в громадянина є обов'язок пройти строкову службу та підготуватися до захисту своєї Батьківщини в разі нападу», — пояснив він.

За його словами, якщо заміняти взагалі курсами військової підготовки строкову службу, до цього питання треба підходити в комплексі.

«Перш за все громадянин захищає свої права і свободи. Він повинен добре розуміти, що він захищає. І робити курси неможливо без закону про вільне володіння зброєю. Тут має бути комплексний підхід. Резніков взяв за прототип швейцарську армію. Але треба розуміти, що буде входити в програму. Бо наші керманичі спочатку заявляють, що в Україні будуть такі курси, але не кажуть, які саме. Треба правильно називати речі, розуміти сутність, а не просто казати популістичний лозунг, щоб зняти напругу. І скоріше за все це робиться для того, щоб зняти із себе вчергове відповідальність. Кожен має бути готовим до оборонних дій шляхом розвертання партизансько-диверсійного руху, і готовий чинити опір. Якщо дійсно підготувати країну, якщо кожна хата може бути партизаном, завойовник уже буде думати, куди він лізе. У такому випадку йому буде лячно заходити в країну», — підкреслив військовий.

Окрім цього, Сергій Горбаченко вважає, що перемога може бути одна — повернення до кордонів, визнані Міжнародним правом.

«Крим, Донбас — українські. Це ж почалося не у 2014 році. росія весь час намагалася загарбати Україну. Це орда. Тут треба розуміти історію. росія не пішла від слова Русь. Русь — це Україна. А росія просто по-загарбницьки привласнили це слово. Вона буде намагатися зрозуміти, які національні скарби України, щоб їх привласнити», — додав офіцер.